Birçok kadın hormonal dengesizlikten kaynaklanan menopoz sırasında bazı fiziksel ve duygusal belirtilerle karşılaşabilirsiniz. Tipik olarak, bir kadının vücudun üreme ...

Birçok kadın hormonal dengesizlikten kaynaklanan menopoz sırasında bazı fiziksel ve duygusal belirtilerle karşılaşabilirsiniz. Tipik olarak, bir kadının vücudun üreme yeteneği sonuna gelir  ortalama 40 yaşından itibaren menopoz belirtileri yaşamaya başlar.

Giderek azalmakta ve dalgalanmakta olan hormon seviyeleri uzun süren aşamalı bir döneme girer. Bu döneme perimenopoz denir.

Kadınlar sıcak basması, gece terlemeleri, düzensiz dönemler, libido kaybı ve vajinal kuruluk ya da başka herhangi bir menopoz belirtisi için bir uzmana danışmadan önce belirtiler hakkında bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

1.Sıcak basması: Sıcak basmaları, vücuda yayılan kızarma veya kızarıklık, ani ısı değişimi yüz ve vücudun üst bölgelerinde belirgindir. Sıcak basması östrojen hormonun azalmasıyla vücudun reaksiyon göstermesinden kaynaklanır. Bütün kadınlar bu deneyimi yaşamaz ama yarısından fazlasında görülür. Bazı kadınlarda östrojen hormonu azalması yavaş olduğu için sıcak basmaları da daha yavaş geçer. Bazı kadınlarda östrojen hormonu aniden azalınca duygusal gel git ler yaşanır. Kadınların % 75’inde menopoz döneminde sıcak basmaları yaşanır.

2. Gece terlemeleri: Gece terlemeleri, yoğun nöbetler eşliğinde uyku sırasında ortaya çıkmasına şiddetli sıcak basması olarak kabul edilir. Ayrıca ‘Uyku Hiperdiroz’ olarak biline gece terlemeleri ve uyku bozukluğu menopoz dönemindeki kadınlarda görülen gece terlemesi bozukluğu değildir. Gece terleme atakları hafif ve yoğun şiddetli geçebilir. Bunun nedeni aşırı sıcak ortam gibi çevresel faktörler ve hormonal dengesizlikten kaynaklanıyor olabilir. Bir çok kadın için, gece terlemeleri uyku bozukluğuna neden olduğu için uyanık olduğu dönemde sinirli ve stresli olabilir.

3. Düzensiz dönemler: Çoğu kadın yaşamlarının bir noktasında kısa veya düzensiz dönemler yaşayacaktır. Perimenopaz döneminde hormonal dengesizlikten dolayı düzensiz dönemler olur. Dönemler erken yada geç olabilir, kanama normalden daha hafif veya daha ağır olabilir ve süreleri kısa olabilir bir sonsuzluk gibi hissediyor olabilirsiniz.

4. Libido kaybı: Herkesin cinsel arzuları çeşitli faktörlere bağlı olabilir ve libido gel-git ler ve derin durumlar yaşanabilir. Ancak menopozdaki kadınlar için cinsel aktivite ve cinsel arzuların ani düşüşleri olabilir. Menopozdaki kadınlarda, cinsel arzu eksikliği hormonal dengesizlik, ağırlıklı olarak androjen eksiklikliğinden dolayı olmakatadır. Libido kaybı aynı zamanda menopoz belirtilerinden biridir. Libido kaybı zamanda aynı zamanda vajinal kuruluk veya derpresyona yol açmaktadır. Normal zamanlardaki cinsel isteksizlikleri bununla karıştırmamak gerekir.

5. Vajinal kuruluk: Vajina genellikle nemli ve yumuşak bir durumdadır. Menopoza döneminde his kaybı, vajinal kuruluk, kaşıntı ve tahriş belirtilerden bazılarıdır. Östrojen düzeyi perimenopoz sırasında düştüğünde vajinal doku, kuru ve daha az elastik olur. Kuruluk ilişki sırasında rahatsız etmeye başlar ve sık sık kaşıntı  kolaylıkla tahriş ve enfeksiyonlara daha yatkındır.

6. Duygu salınması: Menopozda kadının ruh şaşırtıcı bir şekilde değişir. O duygu değişimi hızlı bir tene binmiş bir kadının ruh hali gibi hızla değişir. Duygu değişimini sık sık yaşayan kadınlarda daha farklı gözlenebilir. Ancak bu dönemde ruh hali ani ve şiddetli olabilir. Bu hal hormonal dengesizliklerden kaynaklanır. Menopoz döneminde östrojen hormonu üretimi azaldığından ruh halini düzenleyen nörotransmitterlerin üretimi artar. Menopoz dönemindeki yorgunluk ruh halini etkiler.

7. Yorgunluk: Yorgunluk menopoz döneminin en belirgin belirtilerindendir. Yorgunluk, halsizlik, enerji kaybı, uyku hali olarak tanımlanır. Yorgunluğun diğer özellikleri ilgisizlik, sinirlilik ve dikkat sürelerinde azalma olabilir. Menopoz döneminde hormon seviyesi düştüğü için enerji kaybına uğrayan vücutta yorgunluk belirtileri başlar.

8. Saç dökülmesi: Saç köklerinin ve saçın büyümesi için östrojen gereklidir. Çünkü fiziksel olarak saç dökülmesi menopoz belirtilerden biridir. Saç dökülmesi baş ve kasık bölgesinde kademeli olarak veya hızlıca olabilir. Saç kurutması ve fırçalama döneminde daha fazla gerçekleşir. Menopoz döneminde saç dökülmesini önlemek için hormon tedavisi gerekebilir. Ancak yinede bir doktor tedavisi gerekebilir.

9. Uyku bozukluğu: Gece savrulma, yatakta dönme ve bir çok kez uyanma menopoz ile ilgili uyku bozukluklarıdır. Menopoz döneminde uyku tam almak ve dinlenmek zorlaşır. Araştırmalarda kadınlar menopoza girmeden önceki 5-7 yıl içinde uykusuzluk yaşamaya başladığı gözlenmiştir. Uykusuzluk genelde dengesiz hormonlardan kaynaklanmaktadır.

10. Konsatrasyon eksikliği: Menopoz döneminde bir çok kadın dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon eksikliği hisseder. Bu durum kadınlarda kafa karıştırıcı ya da endişeye yol açar. Özellikle östrojen eksikliğinden kaynaklandığı bilinmekte. Bu durum baş ağrısına yol açar. Bu dönemde sorun tespit edilerek hormon tedavisine başlanabilir.

11. Hafıza sorunları: Menopoz döneminde kadınlarda sık sık hafıza kayıpları ve unutkanlık ortaya çıkar. Araba anahtarını unutmak, önemsiz gibi görünen unutulan randevular, unutulan doğum günleri ve sıradan unutkanlıklar. Bu durum kadınlar üzücü bir durumdur. Hafıza kayıpları östrojen eksikliğinden kaynaklanır.

12. Baş dönmesi: Baş dönmesi, sersemlik, dengesizlik ve yolda yürürken dengesini sağlayamama gibi durumlar menopoz dönemi belirtileridir. Ataklar birkaç saniye gibi az sürebilir , ancak uzun süren hatta dışarı çıkamama ve günlük ev ve iş hayatını etkileyecek durumlara yol açabilir. Baş dönmesi tıbbı yardım gerektirdiği gibi östrojen eksikliğinden kaynaklanan belirtidir. Hormon eksikliğinden kaynaklanacağı gibi ciddi bir hastalık belirtisi de olabilir doktora danışmalısınız.

13. Kilo almak: Kilo almak menopoz dönemindeki hormon düzeylerinin değişmesinin işaretidir. Hormonlardaki değişiklik aslında kilo veya yağ dağılımını etkiler. Örneğin az dolaşan östrojen hormonları yağ hücrelerinin korunmasına neden olur. Ayrıca düşük testosteron düzeyleri menopoz döneminde kadınlara daha az kalori gereklidir. Yani metabolizma yavaşlar ve kilo almaya başlar.

14. İdrar kaçırma: Menopoz dönemindeki kadınlarda idrar kaçırma üç tipe ayrılabilir.Stres, gülme, öksürme hapşırma sırasında veya bundan dolayı aşırı efor idrarın yanlışlıkla kaçırması. İç kasların etkin çalışmaması ve başarısız olduğunda, bunun nedeni cerrahi müdahaleler ve doğum etkilidir. Sıkışmaya karşı tam bir direnç sağlayamaz ve bilinçli çabalara rağmen boşalma başlar. Bu sorun menopoz dönemindeki tüm kadınları  korkulu rüyasıdır. Ancak pratik çözümlerle bu sorunun önüne geçebilir.

15. Şişkinlik: Şişkinlik nedeniyle sindirim sorunları olarak yaşamları boyunca en çok kadınlarda görülür. Bu belirti mide bölgesinde şişmiş göbek, sıkışma hissi ve rahatsızlık veya ağrı görülür. Bu östrojen eksikliğinden kaynaklanan safra, düşük seviyelerde kaynaklanmaktadır. Bu şişkinliklerin bir diğer nedeni de laktoz intoleransı veya süt ürünlerinini reddi olabilir. İnsanlar yaşlandıkça laktozu sindirebilmek için yeterli enzim gerekklidir. Üç günden fazla süren şişkinlikler veya inatçı karın ağrılarında doktorunuza danışın.

16. Alerjiler: Menopoz sırasındaki hormonal değişiklikler menopoz sonrasında alerji artışlarına yol açabilir, böylece hormonlar bağışıklık sisteminin ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır. Saman nezlesi, astım dermatit durumudur. Bir çok kadın bu sinir bozucu bir durumdur. Hapşırma, şişlik, baş dönmesi ve kramp gibi aşırı alerjik durumlarda acil tıbbi tedavi gerektirebilir. Hormon tedavisi ile girebilir.

17. Kırılgan tırnaklar: Tırnak görünümü kişinin genel sağlığı ve alışkanlıkları hakkında çok şey söyleyebilir. Menopoz sırasında meydana gelen tırnak sorunlarının çeşitli sebepleri vardır. Amam en yaygın olanı kırılgan tırnaklar, yumuşak tırnaklar, çatlak tırnaklar ya da tırnağın üstündeki yatak çizgiler. Bunun nedeni besin eksikliği  yada hormon dengesizliğidir. Düşük östrojen düzeyi deri, saç ve tırnakların vücuttaki su kaybından dolayı kurumasıdır. Eğer ağrılı veya iltihaplı el ve ayak sorunları ortaya çıkarsa doktorunuza danışın.

18. Vücutta koku değişimi: Menopoz dönemindeki hormonal değişiklikler sıcak basması , gece terlemeleri, endişe veya panik bozuklukları gibi psikolojik belirtiler ter üretiminde artışa neden olur. İyi bir kişisel hijyen bakımı ile bu önlenebilir. Bunun yanı sıra ter artışı genetik nedenlerden de kaynaklanabilir. Doğal nefes alabilen kumaşlar ile kıyafet seçiminde dikkat ermek bu durumu azda olsa önleyebilir.

19. Düzensiz kalp atışı: Düzensiz kalp atışı menopoz belirtilerindendir. Hızlı kalp atışı aniden başlaması bir çok kadın için korkutucudur.Östrojen eksikliği düzensiz kalp atışı ve çarpıntı gibi bazı aritmiler neden ile sinir ve dolaşım sistemlerini aşırı uyarabilir.Bu tür sorunlar ciddi bazı sorunların başlangıcı olabilir. Bu yüzden doktorunuza danışın. Bunun başka nedenleri de olabilir; stres, panik bozukluk ve endişe olabilir. Doktorunuza danışın.

20. Depresyon: Şiddetli ve üzücü duygusal değişimi ve bunun yanı sıra depresif bozukluk sıradan sorunlardır. Diğer depresyon belirtileri aile ve arkadaşlarından ilgi kaybı, uyku ve yeme bozuklukları menopoz sorunlarından olabilir. Depresyon her yaşta herkesin başına gelebilir. Her beş kadından biri hayatının bir döneminde bu sorunu yaşar.

21. Kaygı: Kaygı veya gerginlik duyguları da panik ataklar ile ilişkili ve hızlı kalp atışı gibi belirtiler, nefes darlığı ve çarpıntı olarak ortaya çıkabilir.Menopoz sırasında heyecan, serotonin ve dopamin gibi ruh hali düzenlenmesinden sorumlu nörotransmitterlerin üretimini azaltır. Bu konuda yardım almak yararlı olacaktır.

22. Sinirlilik: Sinirlilik başkalarına önemsiz görülebilir. Östrojen eksikliği ruh düzenlemesinden sorumlu beyindeki sinir taşıyıcılarının üzerinde olumsuz etki yaratır. Bunlar hormonal değişikliklerden kaynaklanır. Bir çok menopozlu kadınlarda sıcak basması ve uyku bozukluğu gibi diğer belirtiler stres, sinir çoğu zaman sıkıntılar yaratır. İş, aile ve arkadaşlar arasında sorunlar yaratabilir.

23. Meme ağrıları: Genellikle göğüs ağrısı dokunarak veya genel bir ağrı olarak ortaya çıkar. Bir veya her iki memede de hormonal değişiklikler sonucunda sıklıkla adet öncesi veya adet döneminde ayrıca gebelik, doğum sonrası dönemde oluşabilir. Meme ağrıları her kadın için farklı dönem ve şidette geçer. Memede bir kitle hissedilmesi, göğüs ağrısı veya meme başı akıntısı gibi olağan dışı durumlarda hemen doktora gitmelisiniz.

24. Baş ağrısı: Baş ağrısı; grip, fazla alkol, kas gerginliği gibi nedenler yada ortak hastalıkların yan etkisi olarak ortaya çıkar. Aynı zamanda hayatın hormonal dengesizlikle alakası vardır. Düzenli adet gören kadınların adet öncesi veya yumurtlama döneminde baş ağrısı veya migren olur. Vücut östrojen üretimini yavaşlattığı zaman daha kötü baş ağrıları başlar. Konfüzyon veya yüksek ateş ile birlikte ciddi baş ağrısı gösterebilir. Doktorunuza gidin.

25. Eklem Ağrıları: Eklem ağrısı menopoz en yaygın belirtilerden biridir. Tüm postmenopozal kadınların yarıdan fazlası eklem ağrısı değişen derecelerde karşılaşabilir. Eklem ağrıları travma yada düzensiz egzersizlerden alakasız olarak hormonal dengesizlikten dolayı kaslarda ve eklemlerde açıklanamayan ağrılardır.

26. Dil yanması: Dil yanması ağız ve dudaklarda da görülür. Ağzın içi tahriş olmadan önce kötü nefes ya da ağız kokusu belirtileridir. Dil yanması kadınlarda erkeklerden yedi kat daha etkilidir. Genelde 60 yaş üstü kadınlarda ortaya çıkar. Östrojen eksikliği ağrı nöronları ve ağızdaki acı tomurcuklarına zarar verdiği düşünülmektedir. Ağızda, dil dudak, diş eti yada diğer bölgelerde kalıcı ağrılar için doktora gidin.

27. Sindirim sorunları: Sindirim sorunları, aşırı gaz üretimi, gastrointestinal kramp ve bulantı gibi belirtileri olan, gastrointestinal fonksiyon değişiklikleri olarak tanımlanır. Menopozal kadnlarda daha fazla sindirim sorunları yalıyor olabilir. Bunun iki nedeni vardır. Bozuk gıdalar ve stresin hormonal işleyiş üzerinden olumsuz etkileridir. Bunun için sindiririm zor ürünlerden uzak durmak gerekir.

28. Kas gerilmesi: Özellikle boyun, omuz sırt kısmında kaslarda gerilmeler olur. Östorjen düzeyi düştüğünde stres hormonu olarak bilinen kortizol yükselmesine neden olan kas gerginliği menopoz döneminde sıklıkla görülür. Vücuttaki yorgunluk nedenlerinden biride kas gerilmelidir. Genelde zinde olmayan, yeterli egzersiz yapmayan kadınlarda daha sık görülür.

29. Kötü cilt kaşıntıları: Östrojen düzeyleri perimenopoz sırasında düşürdüğünüzde, kollajen üretimi de yavaşlar. Kollajen cildin taze ve esnek görünümü sağlar. Cilt kuruluğu kaşıntı, uyku ve uyanma sorunları yaşatır. Bu kadınlarda sinir bozucu bir şeydir. Kaşıntı, deride kolajen kaybı menopoz başlangıcında çok hızlıdır, çünkü menopozun ilk belirtisidir. Prematüre menopoz aynı zamanda daha hızlı bir kolajen kaybına yol açar. Bu durum kadınların kendini daha yaşlı hissetmesine yol açar. Hormonal dengesziliğin ortadan kaldırılması gereklidir.

30. Osteoporoz: Osteoporoz kemiğin zayıflaması, kemik kütlesi ve yoğunluğunda genel bir azalma ile ortaya çıkan bir kemik hastalığıdır. Östrojen kemiklerin içine kalsiyum emilmesine yardımcı olur. Östrojen seviyesi düştüğü zaman kemik yoğunluğunda hızlı bir azalma başlar. Bu bozukluğuna osteoporoz denir.