Basiret Bağlanması (Analysis Paralysis)

Türkçe’nin bize sunduğu nimetlerden faydalanmak lazım. İngilizce bir türlü tam karşılığı olmama problematiğine böylelikle biraz mizahi yaklaşabiliriz diye düşündüm.

Proje yürütme aşamalarının sahip olduğu bir çok tuzaktan biri de resmin bütününden çok resimdeki detaylara fazladan zaman harcamaktır.

Önümüzde mevcut proses için yeni bir kurgu önerisi düşünülüyor olsun. Yeni kurgunun neden yapılacağı açık ve net biçimde tanımlı değilse fazladan metrik toplanması ve gerektiğinden fazla hesaplamalar yapılmasına neden olacaktır.

Basiretin bağlandığı nasıl anlaşılır?

Proje yönetimi sürecinin ilk ve temel aşaması olan analiz sürecinin planlananın üzerinde kaynak ve zaman tüketmesi anlamına gelir. Bu yüzden, bir projede bu durumda kalındığını gösteren belirtilerin en önemlisi analiz sürecinin planlanandan oldukça uzun sürmesi ve daha yüksek maliyetlere sebep olmasıdır.

Peki, basiret nasıl açılır?

Bu aşamada önümüzdeki kurgu kavram aşamasında mı, detay kurgu mu karar vermek lazım. Kavramsal aşamadaki bir çok kurgudan en iyi olanı uygulanacağı için diğer seçeneklerin detayına harcanan emek kaybolmuş olacaktır. Sonuç olarak yapılan her işte, hangi aşamada olunduğu ve ne için analiz yapıldığı hakkında sorular sorulmalıdır.

 Basiret bağlanmasından korunmanın yolları nelerdir?

Analizin hangi noktada tamamlanması gerektiğinin işin doğası gereği kesin ve ölçülebilir sınırlarının olmaması sebebi yle analizi mükemmelliyetçi bir yaklaşımla ele almaktan kaçınmalıyız.

Proje bileşenleri; analiz, tasarım, kodlama, test ve kurulum aşamalarını ayrı süreçler halinde yönetmeliyiz. Analizde uygulamanın genel çerçevesine odaklanıp iteratif iyileşme fırsatlarını değerlendirmeliyiz.

Tasarım ve kodlamaya başlama aşamasında da bir takım gözden geçirmeler yapılabilme imkanı olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız.