Doktorlar, ilk altı ay için bebeklerin tek temel gıdaları olan anne sütünün bazı yöntemlerle çoğaltılabileceğini belirtmektedirler. Anne sütünün salgılanmasını sağlayan hormonların, doğada bulunan birçok bitkide de bu tür hormonların salgılanmasını sağlayacak besinlerin bulunduğunu da belirtmektedirler. Bu hormonlara prolaktin ve oksidosin hormonu, bu hormonların salgılanmasına yardımcı bitkilere galaktogog adı verilmektedir. Bu bitkilerden bazılarını örnek vermek gerekirse; Çemen otu, süt bezlerini uyararak prolaktin hormonunun salgılanmasını artırıyor.
Bunun yanı sıra sayısız faydaları olan Rezene de anne sütünü arttırıcı etkisi bilinen doğal bir galagtogog olarak belirtiliyor. Bebekleri emzirme dönemlerinde bir diğer süt ve vitamini arttırıcı besin olarak galagtogog da Keçi Sedefi Otudur. Doğada bulunan bu bitkileri kullanmak oldukça yararlı olarak biliniyor fakat bu durum her kişi için aynı derecede geçerli olmamaktadır. Bu bitkileri ve ilaçları kullanırken yine her zaman söylendiği gibi bir doktor veya uzman denetiminde tüketilmesi gerekmektedir. İyi formüle edilmiş, içinde katkı maddeleri bulunmayan ve doğal yollarla üretimi sağlanmış ürünlerin tüketilmesi için dikkat edilmesi söz konusudur.
Bu tip bitki ve ilaçlara örnek olarak ülkemizde en iyi olduğu tabir edilen, Humana Firmasının geliştirdiği Still-Tee isimli bitkisel çay verilebilir. Bu örnekleri verirken anne sütünün önemini de vurgulamak gerekmektedir ki . Anne sütü yeterli olan bebekler için ilk altı ay başka bir besine ihtiyaç yoktur. Bu ilaç ve bitkiler yetersiz süte sahip anneler için kullanılması makul olan ürünlerdir.
İbrahim Saraçoğlu, anne sütü nasıl arttırılır? Hangi besinler anne sütünü arttırır sorularna, şu besinleri sıralayarak yanıt verdi: Anne sütünü arttırmak için öncelikle bol miktarda su içilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte, anne sütünü arttırmak için, beyaz üzüm, dut, incir; ve tahin hevlası yemek gerekmektedir.
İbrahim Saraçoğlu, anne sütünü arttırmak için kür önerilerinde de bulunmaktadır. İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen, anne sütünü arttırmak için kür 1 önerisi şu şekildedir: Anne sütünü arttırmak için, günde iki porsiyon beyaz üzüm yemek gerekmektedir.
İbrahim Saraçoğlu, anne sütünü arttırmak için kür 2 önerisinde ise dereotundan yararlanılması gerektiğini belirtmektedir. Her gün sabah kahvaltısı; ve akşam yemeğinden önce tüketilen dereotunun, anne sütünü arttırıcı etkisi bulunmaktadır.
Anne sütünü artıracak yöntemler
Zor uyuyan ve geceleri çok sık uyanan bebekler olduğu zaman anne de uyku konusunda perişan olabiliyor. Ama bebek her uyguya daldığında anne de kestirebilir, ya da uyuyamıyorsa gözleri kapalı dinlenebilir. Vücudun dinlenmesi gerçekten çok önemli. Annenin uyku ve dinlenme için destek alması gerekebilir. Arkadaşlardan, akrabalardan dönüşümlü olarak bebeğe bakmak için destek istemesi hem yanlızlık hissinden hem yorgunluktan bir parça alıkoyabilir.
Hızlı kilo vermeyi vadeden diyet ve ilaçları uygulamayın.
Sütünüzü arttıran en önemli besin, sudur. Günde en az 2,5 – 3 litre su içmelisiniz, çünkü sütün önemli bir kısmı sudan oluşuyor.
Kalsiyumdan zengini olan süt, yoğurt ve peyniri düzenli olarak tüketmelisiniz. Her gün 1 adet yumurta veya 1 porsiyon etli sebze veya kurubaklagil yemeği yemeye özen göstermelisiniz.
A Vitamininden zengin havuç, yeşil yapraklı sebzeler, kayısı gibi besinleri, beslenme programınızda sık bulundurmalısınız.
Vitaminlerin zengin bir kaynağı olan taze sebze ve meyveleri her gün düzenli olarak tüketmelisiniz.
Yediğiniz yiyeceklerin besleyici değerini korumak ve özellikle anemiyi (kansızlığı) önlemeniz açısından, yemeklerinizle birlikte çay içmemelisiniz.
Süt ve süt grubu: Süt, yoğurt, peynir, ayran.
Et ve et grubu: Et, tavuk, balık, yumurta, sakatatlar, kurubaklagiller.
Ekmek ve ekmek yerine geçenler: Ekmek, tahıllar (mısır, buğday, çavdar, yulaf), makarna, pirinç, bulgur, çorbalar, un ve undan yapılmış yiyecekler.
Sebze ve meyve grubu: Tüm sebze ve meyveler bu grup içerisindekiler.
Yağ grubu: Zeytin, yağlı tohumlar ve yağı (ceviz, fındık, badem, susam v.b), bitkisel sıvı yağlar (mısırözü, ayçiçek, soya, pamuk v.b), margarin, tereyağı, hayvansal yağlar ( iç yağı, kuyruk yağı)