İş bulma yolları: İş bulma süreci oldukça yorucu, sıkıcı ve kafa karıştırıcıdır. Beyninizin içinde bir çok soru yankılanır. Kritik kararlar almanız gereken bir dönemdir. Hayallerinize (İdeallerinize vb…) uygun işi bulmak genellikle zordur. Malasef ülkemizde durum biraz daha vahim. Ve yine maalesef ülkemizde insanların yapmak istedikleri mesleği icra etmeleri zor bir durum ama, ümitsizliğe kapılmamak gerek. Bunu başarabilen bir sürüde insan var aslında…
İş arıyorsanız ,kısa zamanda çabuk bir çözüme ihtiyacınız varsa, yani hedefiniz bir an önce para kazanmaya başlamaksa, birkaç yöntem işlerinizi kolaylaştırabilir. İş bulmanın yollarını 10 madde altında sizin için toplamaya çalıştık umarım faydalı olur.
Ne istiyorsunuz?
Sonuçta hepimiz insanız ve insanoğlu doğası gereği hayatındaki yenilikler öncesinde bir takım korkular duyar. Kariyer yöneticisi Sarah Berry, ‘Kararlı olun ve kesin adımlar atın’ diyor. Öncelikle niçin iş değiştirme gereği duyuyoruz veya nasıl bir iş arıyoruz. Kendinize bu soruları sorun. Önceliğimiz para mı yoksa statü mü? Bir de nasıl bir ortamda çalışmak istersiniz kendinize sorun. Bu soruları dahada artırabilirsiniz.
Vizyonunuzu genişletin!
Yeni bir iş hayalini kurmak zor iştir. Yeni fikirlere yeni durumlara yeni iş fırsatlarına hazırlıklı olun.
Bağlantılarınızı Kullanın!
İster kabul edin ister etmeyin bu yöntem ülkemizde en yaygın kullanılan ve genellikle bir sonuca ulaştıran iş bulma yollarından birisidir. Çevrenizdekilere , eşinize, dostunuza ve akrabalarınıza iş aradığınızı veya iş değişikliği yapacağınızı söyleyin. Antenleriniz sürekli açık olsun. Konferanslarda ve iş toplantılarında tanıştığınız insanlarla irtibata geçin. İnsan kaynaklarında çalışan tanıdıklarınız varsa mutlaka iş aradığınızı onlara söyleyin.
CV’nizi Canlandırın!
Kariyer yöneticisi Sarah Berry, CV’nin iş bulmadaki hayati öneminin iyi anlaşılması gerektiğini düşünüyor ve CV’ lerin kişileri satan bir vitrin gibi olması gerektiğini söylüyor.
Farklı kaynaklara başvurun!
En klasik iş bulma yollarından birisi olan, gazetelerin iş ilanları köşesini ve netteki iş ilanları sayfalarını sık sık inceleyin. Bazı şirketlere ve kurumlara, direk olarak gidin ve konuşun. Bu şekilde iş başvurusu bir çok yönteme göre daha etkilidir.
İş bulma kurumlarına başvurun!
Türkiye’de son yıllarda devletin sağladığı teşviklerle beraber küçük ölçekli olsun büyük ölçekli olsun bir çok işletme bu tarz kurumlar üzerinden istihdam sağlamaktadır. Kullanılması gereken bir yöntem olduğunu düşünüyorum.
Başvurularınızı özenle seçin!
Laf olsun diye CV göndermeyin. Bu şekilde boşu boşuna zaman harcamayın. Kendi deneyimlerinizin dışında bir iş başvurusu yaparsanız işe girme şansınız çok düşük olur. Olduğunuzdan farklı görünerek işe girmeniz halinde ileride başınıza büyük dertler açabilirsiniz.
Kendinize güvenin!
İş görüşmesinde ürkek tavırlar sergilemeniz sorulan sorulara cevap verirken sesinizin titremesi kekelemek gibi davranışlar sizin için birer eksi olacaktır. O yüzden bir iş görüşmesine gitmeden önce bir şekilde kendinizi rahatlatın. Unutmayınki dünyanın sonu değil o işletmede dünyadaki tek işletme değil. Bunu düşünmeye çalışın. Size sorulan soruları düzgün cevaplayın sizde soru sormaktan çekinmeyin. (Tabi bu sorular ilk başlarda maaş, yıllık izin, sigorta vb. konularda olmasın. :))
Feedback isteyin!
Eğer işe kabul edilmediğiniz size söylenirse (genellikle size döneceklerini söylerler.) niçin kabul edilmediğinizi sorun. Bu size bir daha ki sefere büyük bir artı olacaktır.
Sabırsız olmayın!
İş bulma süreci çok kolay bir süreç değildir arkadaşlar. Bir kaç saatte sürebilir kaç ayda. O yüzden sabırlı olun.