1970 ve 1972 yıllarında Cold Fact ve Coming From Reality adında iki albüm çıkartır Sugar Man Amerika’da. Hiç kimse bilmez bu gizemli sessiz adamı. Her şey olması gerektiği gibidir aslında o görkemli müzik dünyasına adım atmak için. Albümün tanıtımı, müzisyenler, reklamlar, zamanın getirdiği zor şartlar altında bulunan imkânlar, aklımıza gelen her şey. Ama bunlara rağmen albümden kimsenin haberi olmaz. Fakat Dünya’nın öbür ucunda, Afrika’da, tam bir müzik efsanesidir bu kendi ülkesinde tanınmayan adam. Kendisi bile bundan bihaberdir. Ülkesinde sattığı kopya albümlerin sayısı bir elin parmağını geçmezken, Afrika’da düşük nüfusa rağmen yarım milyona yakın kopya sattığı söylenir.
Efsane hikâyeler dönmeye başlar Sugar Man hakkında dünyanın o öbür ucunda. Bir rivayete göre kendisini sahnedeyken ateşe verip yaktığı söylenirmiş. Yine sahnede şarkısını söylerken, kafasına bir kurşun sıkıp intihar ettiğini konusu da çeşitli hikayeler arasındaymış. Ama hepsi birer şehir efsanesi olarak kalmış. Çünkü Sugar Man Amerika’da bu iki albümü tutmayınca, restorasyon işiyle uğraşmaya başlamış. Büyütmesi gereken çocukları varmış çünkü bu şehir efsanesinin.
Albümlerin Afrika’ya nasıl ulaştığı konusu da gizemli olmuş hep. Bir gün Amerikalı bir kız, erkek arkadaşını ziyaret etmek için Afrika’ya gelirken getirmiş bu kopyaları. Sevgilisi ve arkadaşları çok beğenmiş, gidip almaya karar vermişler fakat bulamamışlar. Onlar da kendi imkânlarıyla kopyalamaya başlamışlar. Bu şekilde çoğalarak yayılmış, söylentiye göre Sugar Man’in şarkıları Afrika’ya. Belki de çok farklı bir şekilde, kim bilir?
Sugar Man’in 2. albümü olan Coming From Reality’de "Cause" isminde bir şarkısı vardır. "I lost my job two weeks before Christmas" diye başlar. Dünyanın en hüzünlü şarkılarından birisidir bana göre. Daha albüm çıkmadan aslında albümün kaderini yazmış sevgili Sugar Man. Ne mi olmuş albüm çıkınca? 1971 yılının Kasım ayında piyasaya sürülmüş. Fakat başarısız olduğu için Sussex firması, şarkının içerisinde geçen sözler gibi albümü Noel’den 2 hafta önce etiketten kaldırmış. Yine başarısız olmuş Sugar Man.
Bir röportajda; "Coming From Reality’den sonra yeni bir albüm çıkarmayı düşünmediniz mi?" diye soruluyor. Cevabı ise bu belgeselde beni en çok duygulandıran anlardan birisi olmuştur; "Devam etmeyi düşündüm ancak Reality’i aşabileceğimi sanmıyorum." Böyle bir cevabı ancak gerçek sanatçılar verebilir. Elinden gelen her şeyi yapmış, başarısız olmuş ve başka bir işe yönelmiş, kararlı, kendini bilen bir gerçek sanatçı.
Bir düşünsenize, illa ki müzik adına değil de, teknoloji, bilim veya başka bir alanda, Türkiye’de bir şey yapıyorsunuz ve hiç kimsenin dikkatini çekmiyor. Fakat dünyanın başka bir yerinde, aklınıza bile gelmeyecek bir yerde, siz aslında efsanesiniz. Hem de her şey sizin isminizle. Fakat sizin haberiniz yok. Bu kadar basit ve subjektif bakıldığında bile çok ilgi çekici bir yaşam hikâyesi.
Belgeselin içerisinde uzun uzun yazmak istediğim nice güzel yaşanmışlıklar, röportajlar ve işleyişler var. Fakat böyle bir konunun size ilginç gelip izleyeceğinizi bilmemden dolayı, spoiler vermemek adına kısa kesiyorum.
Sugar Man’i araştırmak isteyen, ona ulaşmak için can atan insanları, araştırmacıları ve müzik severleri, Afrika’daki halkı nasıl etkilediğini, onunla yapılan röportajları ve çok ilginç olan yaşam hikâyesini izleyeceksiniz bu belgeselde. Ayrıca Sixto Diaz Rodriguez, yani nam-ı diğer Sugar Man’in şarkılarını da dinleyeceksiniz.
Searching For Sugar Man. Kariyeri 1970’lerde yaptığı iki başarısız albüm ile sona ermiş fakat hiç bilmediği, görmediği Afrika’da bir efsaneye dönüşen adamın hikâyesi. 2012 Sundance Film Festivali’nde En İyi Uluslar Arası Belgesel kategorisinde "Jüri Özel Ödülü" ve "İzleyici Ödülü" gibi ödüller kazanmıştır.