Cumhuriyet Kadınları ve Günümüz

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesi ile öncelikle herkesin bayramını kutlar, ardından Cumhuriyet ile değişen modadan biraz bahsetmek isteriz...

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesi ile öncelikle herkesin bayramını kutlar, ardından Cumhuriyet ile değişen modadan biraz bahsetmek isteriz. Güzellik, dönemlere göre değişen ve oluşturulan algılar ile farklı şekillerde ön plana çıkan bir kavramdır. Kadınlar ise bu konuda belirleyici unsurlar taşısa da özellikle yaşanılan belli başlı değişimlerle dünyada oluşan birçok algıyı da zaman içerisinde farklılaştırmışlardır.

Cumhuriyet ile gelen yeniliklerden biri de kılık kıyafet üzerinedir. Batılı ve modern giyime geçiş evreleri hemen ve hızlı olmasa da zaman içerisinde yapılan yenilikler ve düzenlenen organizasyonlar ile şekillenmiştir. Özellikle kadın giyimi konusunda ciddi ve süreci hızlandıran adımlardan biri de Kız Sanat Enstitüleri’nin açılmasıyla başarılı ve yetenekli kadınların modayı yakından takip edebilmesi için Paris ve Londra gibi yerlere gönderilmesidir. O günlerde hazır giyimin yaygın olmamasıyla oldukça revaçta olan mesleklerinden biri de terziliktir. Batılı modern giyim ile terzinin yorumunu kattığı kıyafetler ile dönemin kadınları yavaş yavaş modern giyim tarzını benimsemeye başlamıştır.

Modern giyim tarzının gün geçtikçe yaygınlaşmasıyla ve özellikle dönemin genç kadınları tarafından benimsenen kıyafetler ile güzellik anlayışları da değişim göstermektedir. Ani ve hızla değişim gösteren Amerika ve Avrupalı kadınların, moda içerisinde yükselmesi, özellikle pantolonu da hayatımıza katmasıyla saç, makyaj ve bakımlı kadın imajı da yavaş yavaş şekillenmekteydi. Pantolon ile yıkılan birçok tabu kendini saç modelleri arasında da gösteriyordu. Artık uzun saç yerine kısa ve farklı şekillerde kullanılan saçlar da hayatımızdaydı.

Oldukça uzun ve zaman içinde gelişen moda, dönemin Cumhuriyet Kadınları tarafından temsil edilmekteydi. Özellikle düzenlenen Cumhuriyet Balosu bu konuda fazlasıyla öncü olmaktaydı. Basının da gelişmesiyle, giyim ve makyaj kadınlar arasında ulaşılabilir ve benimsenerek uygulanıyordu. Şimdilerde hızla değişen modanın aksine yavaş ve ağır bir değişim ile kadın modası şekillenmiş olsa da atılan adımlar oldukça yerinde ve çağı yakalayan adımlardır.

Gelişen kozmetik sektörü, terzilikten hazır giyime geçiş ile örtüşerek günümüz modasının değişimini ilgiyle takip edebiliyor ve herkesin kendisine uygun gördüğü seçimlerde bulunabiliyoruz. Bir bakıma, kendi seçtiğimiz renk ve kıyafetlerle aslında kendimizi temsil edebiliyoruz.