Depresyona iyi gelen besinler

Depresyon tüm hayat düzeninizi bozan ve ruhsal anlamda çöküntüye neden olan bir durumdur. Genellikle sosyal hayata karşı isteksizlik, uyku problemleri, üzüntü, iç sıkıntıları ve bunalmaların yaşandığı psikolojik bir rahatsızlıktır.

Depresyon tüm hayat düzeninizi bozan ve ruhsal anlamda çöküntüye neden olan bir durumdur. Genellikle sosyal hayata karşı isteksizlik, uyku problemleri, üzüntü, iç sıkıntıları ve bunalmaların yaşandığı psikolojik bir rahatsızlıktır. Depresyon belirtileri arasında, iştahsızlık ve isteksizlikte yer almaktadır. Depresyonun kendi içerisinde pek çok farklı türü ve seviyesi yer aldığı için, depresyon tedavi yöntemleri de farklılık göstermektedir. İstisnai durumlarda, depresyonun iştah açıcı etkileri olduğu da görülmektedir.

Bu nedenlerden dolayı, depresyon problemleri bulunanların, beslenmelerine son derece dikkat etmeleri ve özen göstermeleri gerekmektedir.

Depresyon Tedavisine Yardımcı Olan Besinler

B Vitaminleri:

Depresyon tedavisi besin takviyeleri içerisinde, B vitamininin yoğun şekilde bulunduğu gıdaları tüketmek çok olumlu etkiler yaratabilmektedir. Yapılan araştırmalar folik asit ve B6 vitaminlerinin, duygu durumu dengesi üzerinde tedavi edici etkileri bulunduğu ve depresyonun etkilerini ortadan kaldırdığı belirlenmiştir. B6 vitamini içeren gıdalar, patates, nohut, tavuk, muz, alabalık, ay çekirdeği, ıspanak, fıstık ezmesi gibi besinlerde yer almaktadır.

Ayrıca bazı araştırmalara göre, B12 vitaminide depresyona neden olan durumlardan biri olarak gösterilmektedir. Bu vitaminin dengeli bir şekilde alınması, vücutta yer alan bazı kimyasalların düzene girmesine neden olabilmektedir.

E Vitaminleri:

E vitamini eksiklikliği depresyonun nedenleri asarında, en çok görülen etkilerden bir tanesidir. Özellikle, aspir yağı, ayçiçeği yağı, badem, buğday tohumu yağı, ıspanak, yer fıstığı ve brokolide yer almaktadır. Bu besinleri düzenli şekilde tüketerek vücudunuzun E vitamini dengesini düzene sokabilirsiniz.

Balık:

Son dönemlerde yapılan araştırmalar göstermiştir ki, omega 3 açısından zengin olan balık içerisinde, depresyonu tedavi edici bileşenler yer almaktadır. Özellikle uskumru, ton balığı ve somon gibi soğuk denizlerde görülen balıkların omega 3 açısından daha zengin olduğu bilinmektedir. Balık tüketiminin yüksek olduğu ülkelerde, tüketilmeyen ülkelere oranla, depresyon belirtilerinin daha az görüldüğü tespit edilmiştir.

Bunun dışında omega 3 yağ asidi, keten tohumu, ceviz ve kabak çekirdeği, omega 3 yağ asidi açısından çok zengindir. Ayrıca doktorunuza danışarak, onun kontrolü altında, balık yağı kapsülü kullanılabilir.

Meyve ve Sebzeler:

Meyve ve sebzeler içeriğinde yer alan vitaminler açısından vücudu canlandırır ve mutluluk hormonunu arttırıcı etkiler gösterir. Özellikle, muz, narenciye, çilek, kiraz, karpuz, armut, elma, brokoli, ıspanak, enginar, karnıbahar ve brüksel lahanası tüketimi, depresyonun olumsuz etkilerini yok etmektedir.

Depresyona İyi Gelmeyen Besinler

Aşırı derecede şekerli gıdalar tüketmek, kan şekerimizi olumsuz yönde etkileyerek dalgalanmalara neden olur. Bu durum depresyonu tetikleyici etkiler meydana getirir. kan şekerinde meydana gelen bu hızlı değişimler, vücudun enerji kaybetmesine neden olur. Bu durum sinirlilik, baş dönmesi ve öfkeye yol açar.

Bunun dışında, alkol tüketimi kronik depresyona neden olan sebeplerden biridir. Alkolün kısa süreli olarak yarattığı olumlu gibi görülen etkiler, uzun vadede sinirsel çöküntülere ve yıpranmalara sebebiyet verebilmektedir. Doğru besinleri tüketerek, depresyon tedavi süreci kısaltılabilmektedir.

Depresyonun ilk dönemlerinde ciddi alınmadan kendi kendine geçmesini beklemeyin, depresyon ileri derecelere ulaştığında, intihara kadar pek çok ciddi sonuca ulaşabilmektedir. Bu nedenle depresyonun farkedilmesinden hemen sonra, doktora başvurmalı ve tedavi sürecini başlatmalısınız.