Başarılı CEO'nun 3 özelliği

Yeni ekonomi, yeni ticaret ve yeni yönetim modellerini de yanında getiriyor. Değişim yönetimi başlı başına bir iş haline gelmeye başladı.

Yeni ekonomi, yeni ticaret ve yeni yönetim modellerini de yanında getiriyor. Değişim yönetimi başlı başına bir iş haline gelmeye başladı. Zaten bir şirket değişime ayak uydurmaz, yönetim modellerini geliştirmez ise sürdürülebilir ve karlı bir iş süreci oluşturmak imkansız diyebilirim. Jim Collins ve Morten T. Hansen'nin yazmış olduğu Great By CHOICE kitabında şirketlerde şans faktörü incelemiş ve bu incelemeye paralel olarak günümüzde başarılı CEO'ların özellikleri incelenmiş ve aşağıdaki sonuçlara ulaşmışlar.

1- İleri derecede disiplin. Şirketin sürekliliği için ciddi bir disipline ihtiyaç var. (Sürdürülebilir kılma) 

2- Üretken paranoya. Karlılığı ve bütçeyi kontrol ederek, etrafdaki neler olup bittiğine dair sürekli tetikte ve adapte durumu var. (Canlı tutma)

3- Emprik yaratıcılık. Gözlem ve deneyime bağlı, yenilikçilik ve yaratıcılık. (Yaratıcılığı parlak tutma)

Açıkçası ben herkez gibi  %100 hak vermekle birlikte sonuçlara yinede çok şaşırdım. Çünkü biz, CEO'ları her zaman ve hatta belirsizlikte dahi geleceği tahminleyebilen, vizyoner ve risk alan bir lider olarak düşünüyorduk. Meğer bundan daha fazla yeteneğe sahiplermiş. Şirket kar yapmalı… Dolayısıyla, yeterli disipline sahip, gelişmeleri takip ve analiz eden, inovasyona gerçekten değer veren, teknolojiye ve trendlere ayak uyduran ve çalışanlarına ve müşterilerine değer katan bir şirketin kar yapması kaçınılmazdır.