Gastrit Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Gastrit Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Gastrit Nedir?

Gastrit bir mide rahatsızlığıdır ve midede yer alan mukoza tabakalarının iltihaplanması sonucu meydana gelir. Genellikle çok yaygın şekilde görülen bir rahatsızlıktır. Genellikle ileri yaşlarda görülebildiği gibi, tüm yaş gruplarında görülebilmektedir. Gastrit genellikle kronik olarak görülen bir rahatsızlıktır.

Gastrit ülsere göre daha kolay tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır ve daha az hasara yol açmaktadır. Ancak gastritin ilerlemesi sonucu, ülsere neden olabilecek hasarlara yol açabildiği bilinmektedir. Gastrit oluşumunun en önemli nedenlerinden bir tanesi bakteriyel enfeksiyonlardır.

Erken teşhis ile rutin bir antibiyotik tedavisi ile çok kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Genellikle toplumun % 50’sinde görülmektedir. Belirtileri çok fazla olmadığından aniden ortaya çıkabilmektedir.

Gastritin Nedenleri

* Gastritin enfeksiyon sonucu meydana geldiğinden bahsetmiştik. Gastrite neden olan enfeksiyonun adı ise Kronik H pylori enfeksiyonu olarak bilinmektedir. Bu enfeksiyon genellikle gelişmekte olan ülkelerde çok yoğun şekilde görülür.

* Yapılan araştırmalar bu bakterinin çok küçük yaşlarda vücuda girmesi sonucu yıllarca barındığı ve ilerleyen yaşlarda kendini gösterdiğidir.

* Gastrit tedavisinde en önemli faktörlerden bir tanesi beslenmedir. Alkol kullanımı ve kötü beslenme mide yüzeyinde hasara yol açar, bu durum gastrit oluşumunu tetikler.

* Ayrıca sigara kullanımı da mide içerisinde asit salgılanmasına neden olur ve bu durum gastritin nedenlerindendir.

* Bunun dışında stres ve düzenli kullanılan bazı ilaçlar (Özellikle asidik olan asprin gibi ilaçlar) veya ağrı kesiciler mideye zarar verici etkileri bulunan ilaçlardır. Ayrıca bazı böbrek rahatsızlıklarına bağlı olarak gastrit tetiklenir ve büyüyerek gelişebilir.

Gastrit Belirtileri

Gastrit kronik olarak görülebildiği gibi aniden akut şekilde de görülebilmektedir.

* Kronik gastritte midenin üst kısmında çok önceden ağrılar başlar. Uzun süredir midede iltihap vardır ancak kendini belli etmez. Hazımsızlık, iştah azalması ve kusma gibi semptomlar görülebilir.

* Akut gastritte ise, midede ağrı, yanma ve basınç oluşumları meydana gelerek rahatsızlık verir. Bu tüp gastritte aç olduğumuz zaman daha çok ağrı görülür. Aynı şekilde kusma ve mide bulantısı bu gastritte de görülmektedir. Özellikle alkol ve düzenli böbrek ilaçları kullananların midelerinde yaralar meydana gelmektedir. Bu yaraların mide içerisinde yer almasından dolayı yaşanan kusmalarda kan veya koyu renkli sıvılar gelebilmektedir. Akut gastritin çok ağır seyrettiği zamanlarda dışkının siyahlaştığı da görülebilmektedir.

Gastrit Tedavisi Nasıl Yapılır?

* Öncelikle gastrit tanısı bir dahiliye uzmanı veya gastroenterolog tarafından konulmalıdır. Gastrit genç bireylerde görüldüğünde ilaç tedavisi gibi basit yöntemlerle kolayca tedavi edilebilmektedir.

* Ancak daha ileri yaşlarda özellikle 40 yaş üstü bireylerde endoskopi ile kesin teşhis konulabilmektedir. Minik bir kamera kullanılarak doktor tarafından hastanın midesi görüntülenir ve bu şekilde kesin tanı konulabilir. Çok gerekli olacak olursa, hastanın midesinden parça alınabilmektedir. Belirli yaşın üzerindeki bireylerde doktorların yönlendirdiği kapsamlı tedavi yöntemleri ile kesin sonuç elde edilmektedir