Mürekkep Balığı Görünümlü Robot

Zürih Teknoloji Enstitüsü öğrencilerinin Mürekkepbalığı’nı örnek alarak tasarladığı robotta bulunan dört kanat 270 derece hareket açığı olan ışınlarlar içeriyor.

Zürih Teknoloji Enstitüsü öğrencilerinin Mürekkepbalığı’nı örnek alarak tasarladığı robotta bulunan dört kanat 270 derece hareket açığı olan ışınlarlar içeriyor. Balıklarda olduğu gibi bir yüzme kesesi olan mekanizmaya bağlı olan kanatlar sayesinde robot suda batmadan durabiliyor. 22 kg ağırlığındaki robot 3 boyutlu bir bağlantı faresi tarafından kontrol ediliyor.

Alessandra Schappi insan şeklindeki bu yüzen robotta kamera da bulunduğunu söylüyor:

“Bu fareyi kullanıyoruz. 6 derecelik bir boşlukta bunu hareket ettirebiliyoruz. Eğer suyun dibine dalmak istiyorsak bir tarafta bulunan kanatların her ikisi kanat çırpıyor. Sadece fareyi aşağı doğru hareket ettiriyoruz ve gördüğünüz gibi dibe dalıyoruz.” Yukarı çıkmak istiyorsak fareyi bu yukarı yönlü kullanıyoruz ve böylece yukarı doğru yüzüyoruz. Öne doğru yüzmek istediğimizde fareyi öne doğru itiyoruz ve robot dört kanadını da kullanarak ilerlemeye başlıyor. Geriye doğru gitmek istiyorsanız aynı şekilde fareyi geriye çekiyorsunuz.”

Kanatlar yoluyla belli bir açıda ilerlemek için uçağın ekseni üzerinde yaptığı devir gibi bazı akrobatik açılar mevcut. Zürih Teknoloji Enstitüsü öğrencileri robotu geliştirmek için 4,600 parçayı bir araya getirdi. Robot projesinin bitmiş hali geçen yıl Mayıs ayında tanıtıldı.

“Fransa denizinde deney yaptığımızda deniz yosunlarını sorunsuz bir şekilde geçebildik. Robot üzerinde bulunan kamerayla bazı balıkları da çekebildik. Bu görüntüleri canlı olarak kendi bilgisayarımıza da aktarabildik.” Projede yer alan Schappi ve Möller Sepios isimli robotu farklı kılan özelliğinin saniyede kat ettiği hız değil kıvraklığı olduğunu söylüyor.

Maksimum 10 metreye dalabilen robot suda 90 dakika kalabiliyor. Sepios robotu su altı botu hattı projeleri ile deniz altı yaşam araştırmaları için önemli bir imkan sunuyor.