Genel olarak Anadolunun kapılarının Türklere açıldığını gösteren muhabere olarak bilinen Malazgirt Savaşı Büyük Selçuklu Devleti Hükümdarı Sultan Alparslan ve Bizans İmparatorluğu'nun Kralı Romen Diyojen arasında 26.08.1071 yılında gerçekleşmiştir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi savaş genel anlamda Anadolu'nun kapılarının Türkler' e açıldığı savaş olarak isimlendirilebilir.
Malazgirt Savaşı nedir?
Alparslan Ahlat seferine çıkmıştı. Burada ordugahından, dışarıya çıktığında 7-8 kilometre ilerde düşman birliklerini gördü. Alparslan savaşma taraftarı değildi ve bu sebeple Romen Diyojen'e elçi göndererek barış teklifinde bulundu. Ancak Romen Diyojen, Sultan Alparslan'ın kendi ordusundan korktuğunu düşünerek bu teklifi geri çevirdi.
Malazgirt Savaşı nerede oldu?
Malazgirt meydan muhaberesi Muş ilimizin Malazgirt ilçesi yakınlarında meydana gelmiştir.
1071 Malazgirt Meydan Muhaberesi özet:
Alparslan kendi ordusunun sayıca Bizans ordusundan daha az olduğunu biliyordu. Bunun üzerine kefene benzeyen beyaz bir kıyafet giymek suretiyle askerin karşısına çıktı. Onlara etkileyici bir konuşma yaptı. Bizans ordusu genel olarak zırhlı piyadelerden oluşmaktaydı. Bunun yanında süvariler ve paralı askerler de oldukça fazlaydı.
Savaş 26 Ağustos günü öğle saatlerinde başladı. Türk okçuları Bizans'a büyük kayıplar verdirdiler. Türkler bu dakikadan itibaren Bozkır taktiğini uygulayarak geri çekildiler. Bizanslılar ise Türklerin kaçtığını düşünerek hücuma geçtiler. Ancak bu bir tuzaktı. Türk okçuları pusularından çıkıp tekrardan Bizans ordusuna büyük kayıplar verdirdiler. Bir yandan ilerleyen bir yandan da ok saldırılarına maruz kalan Bizans askerleri git gide güçten düşmeye başladılar.
Bu olayların üzerine bir de Bizans ordusu içerisinde paralı asker olarak görev yapan Uzlar, Peçenekler ve Kıpçaklar taraf değiştirip Türk tarafına geçince Bizans'ın durumu iyiden iyiye bozulmaya başladı. Geceye kadar savaş devam etti ve Bizans ordusu imha edildi.