Kalça çıkıklığı anne karnında meydana gelebileceği gibi sonradan yapılan yanlış uygulamalardan dolayı oluşabilmektedir. Uyluk kemiğinin başının kalça eklemindeki yuvasından çıkması sonucu oluşan pediatrik bir hastalıktır. Kalça çıkıklığı doğuştan olabileceği gibi bebek doğduktan sonra ona yapılan yanlış uygulamalardan da meydana gelebilir. Anne karnında hormonlar kalça kemiğinin gevşemesine neden olur. Bununla birlikte bebeğin anne karnında yanlış durması da kalçasının çıkmasına sebebiyet vermektedir.
Kalça çıkıklığına meyilli olan bebekler doğumda doktorun yanlış uygulamaları nedeniyle kalça çıkıklığı yaşayabilirler. Bununla birlikte annenin yapmış olduğu çeşitli uygulamalarda bu hastalığa sebebiyet vermektedir. Eskiden beri alışkanlık halini almış olan kundak yapmanın olumsuz etkileri arasında kalça çıkıklığı vardır. Bu hastalığa neden olan bir diğer faktör ise yanlış bezlemedir. Bebekleri bezlemek için kullanılan bezlerin boyutunun küçük ve dar olması, kalça hizasında bağlanması bebeğin gelişimi olumsuz yönde etkileyebileceği gibi kalça çıkıklığına sebebiyet vermektedir. Bebeklere giydirilen giysilerin de dar olması ve vücutlarını sıkması hassas ve yumuşak yapıda olan kemiklerine zarar verir.
Kalça çıkıklığına neden olan yanlış uygulamalar arasında emzirirken hatalı tutuş, yanlış taşıma, dar bezlerle bezleme, kundaklama, gelişimini tamamlamadan erken yere bastırmak ve yürüteç kullanmak sayılabilir. Çocukların yürümesi için acele edilmemelidir. Kasları ve kemikleri tam olarak gelişmeyen bebekler yürütülmeye zorlandığında kemiklerinde eğilmeler, kalça çıkıklığı ve bunun gibi hastalıklar meydana gelebilir.