Tüm dünyada karşılaşabileceğimiz akut viral enfeksiyon hastalığıdır.5-9 yaşlarındaki çocuklarda yaygın olarak görülür.Gebeliğin ilk 3 ayında gerçekleşmesi durumda,doğacak çocukta anomaliler görülmektedir.Bu hastalık daha çok sonbahar ve kış aylarında rastlanmaktadır.
ETKENİ: Toga adı verilen RNA virüsüdür.Çevre şartlarına dayanksızdır. kuluçka süresi 16-17 gün kadardır.
BULAŞMA: Kızamıkçık kızamıktan daha az görülmekte ve karıştırılabilmektedir.Döküntülerin başladığı dönemde bulaştırıcılık en üst seviyededir.
-İnsandan insana doğrudan temas, damlacık ve hava yoluyla yayılabilmektedir.
-Dolaylı olarak hastanın ifrazatı bulunan maddelerle(peçete,kalem,havlu…) ve nadir olarakta dışkı,idrarla bulaşmaktadır.
KLİNİK TANI: Kızamıkçık genellikle hafif semptomlarla geçirildiği için tanı koymak güçtür.Fakat gelişen teknoloji ve eğitim düzeyiyle bunlar başarılabilmektedir.Boğaz,kan ve idrardan doku kültürü yapılarak teşhis konulabilir.
BELİRTİLER: Başlangıç belirtileri kızamıktan daha hafiftir.Halsizlik,ateş,
iştahsızlık gibi belirtiler gösterir.Kulak arkasıve bouyn lenf bezlerinde büyüme olur buna THEDOR belirtisi denir
Döküntüler bulunur,hafif kepeklenme görülebilir.
TEDAVİ: Spesifik bir tedavisi yoktur.(o hastalığa özel)Semptomatik tedavi önerilir ve yeterli,dengeli beslenmesine özen gösterilir. DETAYLI BİLGİLER İÇİN DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
KORUNMA YOLLARI: Aşılama çok önemlidir.aşılama bilinen şekliyle %95 ve üzeri koruma sağlar.Genç erişkin bayanlara aşı uygulandıktan sonra en az 3 ay gebe kalmamaları önerilir.Ayrıca KKK aşısı 12.ayda 1 doz,ilkokul 1.sınıfta 1 doz olmak üzere 2 doz rutin olarak yapılır.