Hamilelik Hesaplama

Merhaba bu yazımızda Hamilelik hesaplama ile alakalı bilgiler vereceğiz. Hamilelik hesaplama ile kafanıza takılan soruların cevaplarını burada bulacaksınız...
Hamilelik hesaplama, hamile olup bebek bekleyen anne adaylarının hafta hafta bebeklerinin gelişimini takip edebileceği, hamilelik zamanlarını gösteren ve bu süreçlerde dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan durumlar ile uygulanması ihtiyaç duyulan testleri listeleyen bir hamilelik ajandasıdır denilebilir.

Hamilelik Hesaplama

Bebek bekleyen bayanların bir bir çok, hamilelik haftasını hesaplamasına karşın ya da kendi doktorundan hamilelik haftasını öğrenmesine karşın, kaç aylık hamile bulunduğunu merak etmekte, kendi hesaplamak istemektedir. ”Kaçıncı aya girdim, kaç aylık hamileyim, kaç ay kaldı?” şeklinde sorularla ve bu soruların arasındaki uyuşmazlık sebebiyle, hamilelik haftalarını hesaplama isteği içine girerler. Bunun en büyük sebebi, bir ayın dört hafta olmamasından kaynaklanıyor. Üç gün fazlalık kalabiliyor. Burada önemli olan ay hesabından oldukça hafta hesabıdır. Hamilelik 40 hafta sürer. Doktorların kabul etmiş olduğu ay ve haftalar şöyledir:

Hamilelik hesaplama

4-5 haftalık hamileliklere 1 ay bitmiştir.

8-9 hafta bittiğinde 2 ay bitmiştir

12-13 hafta bittiğinde 3 ay bitmiştir

16-17 haftalar bittiğinde 4 ay bitmiştir

20-21 haftalar bittiğinde 5 ay bitmiştir

24-25 haftalar bittiğinde 6 ay bitmiştir

28-29 haftalar bittiğinde 7 ay bitmiştir

32-33 haftalar bittiğinde 8 ay bitmiştir

36 hafta bittiğinde 9 ay bitmiştir ve son aya girilmiştir. Doğum 9 ay değil, ortalama 10 ay şeklinde olur.

40 hafta bittiğinde 9 ay 10 gün denilen kısaca toplam 280 gün tamamlanmıştır, bu da 40 hafta eder.

Hamilelik Takvimi Nedir?

Hamilelik takvimi, hamile olup bebek bekleyen anne adaylarının hafta hafta bebeklerinin gelişimini takip edebileceği, hamilelik zamanlarını gösteren ve bu süreçlerde dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan durumlar ile uygulanması ihtiyaç duyulan testleri listeleyen bir hamilelik ajandasıdır denilebilir.

Hamilelik haftası

Hamilelik hesaplama aracı, anne adayının son tane zamanı ve çoğunlukla yaşadığınız menstruasyon döngüleri arasındaki süreyi kullanarak ovulasyon tarihini ve buradan da kişinin gebeliğinin öteki süreçlerinin başlangıç ve bitiş tarihlerini hesaplar. Tüm hesaplamalar Türkiyede’ki averajlar göz önünde bulundurularak yapılır.

Hamilelik Takvimi Yardımıyla Anne Talibi Hangi Detayları Edinebilir?

  • Gebeliğin kaçıncı haftasında bulunduğunu
  • Hamilelik grafiği
  • Bebeğin tahmini doğum tarihini
  • Doğuma kalan gün sayısını
  • Hamile kalabileceği doğurgan olunan günler
  • Tahmini yumurtlama (ovulasyon) zamanı
  • Rahim içine ekilme günü
  • İlk tabip ziyaretinin yapılması ihtiyaç duyulan dönem
  • Bebeğin kalp atışlarının başladığı günü
  • Bebeğin dış etkilerle sakatlık ihtimalinin yüksek olduğu periyodu
  • Ense kalınlığı ölçümü ve ikili kontrol periyodu
  • Yapılacaksa CVS periyodu
  • Yapılacaksa amniosentez zamanı
  • Alfa feto protein bakılma zamanı
  • Üçlü kontrol zamanı
  • 2 düzey USG zamanı
  • Bebek kalbinin ultrasonografi zamanı
  • Hamilelik diabeti tarama zamanı

Hamilelik emareleri içinde en mühim kabul edilip başı çeken etken, anne adayının tane gününün gecikmesidir. Bu gecikme hamilelik hesaplaması için uygulanan başlıca kriter olmaktadır. Ortaya çıkan öteki emareler de göz önüne alınınca, şu demek oluyor ki anne adayının gebeliği kesinleşip bunu tabip kontrolleri ve testler ile de teşhis ettikten sonrasında, son adetin ilk günü zamanı ile kaç haftalık ya da günlük hamile olunduğun yanı sıra, bebeğin Dünya’ya geleceği zamanı evvelinde bilebilme imkanı doğar.

Hamileliğin en mühim emaresi, kişinin tane dönemin gecikmesidir. Sadece her tane gecikmesi, hamilelik emaresi manasına gelmemektedir. Bunun için öncelikle Hamilelik testleri yapılmalı sonrasında ise, güvenilir olmak için doktora gözükülmelidir. Adetin gecikmesine yaşam tarzındaki değişimler, ruhsal ya da fizyolojik rahatsızlıklar, beslenme düzeni, stres şeklinde faktörler tesir edebilmekte, gecikmesine sebep olabilmektedir. Çocuk sahibi olmak için ideal yaş aralığı 20-30 arası kabul edilmektedir.

Hamilelik Ne Vakit Adım atar?

Hamilelik, erkekten alınan spermin kadının yumurtalıklarından atılan yumurta hücresini döllediği esnada adım atar. Bu döllemeden sonrasında 8.haftanın bitimine dek olan dönem embriyonik dönem olarak isimlendirilir. Sekizinci haftadan doğuma dek olan sürece de fetal dönem denilmektedir.

Hamilelik Yaşı nasıl Hesaplanır?

Hamilelik yaşı hesaplanırken hamile kalındığı kabul edilen birlikteliğin olduğu gün kriter olarak alınmaz. Tüm Dünya devletlerinde ve terminolojide bir standart oluşturabilmek adına, hamilelik başlangıcı olarak anne adayının son tane kanamasının ilk günü (SAT) alınır.

Hamilelik yaşı hesaplanırken ay kullanılmaz. İnsanlarda hamilelik toplam 280 gün sürer. Bu günler, ortalama 40 haftaya denk gelmektedir. Netice itibariyle hamilelik hafta olarak tanımlanır. Hamileliğin başlangıcı olarak da son tane kanamasının ilk günü kriter olarak alınır. Hamileliği hafta olarak kovuşturmak, anne adayının tabip ile olan iletişimini kolaylaştırıp rahatlaştıracaktır. Bu hesap yapılırken ay baz alınmamalıdır.

Bebeğin Dünya’ya Geleceği Tarih Nasıl Hesaplanır?

Bebeğin Dünya’ya gelmesi kabul edilen doğum tarihini (BDT) hesaplamak için oldukça kolay bir yöntem mevcuttur. Anne adayının son tane evveliyatına 7 gün eklenmiş olur, 3 ay çıkartılır. Bu yönteme ”negele” adı verilmektedir. Negele sisteminde SAT’ne 7 gün eklemesi yapılır ve 3 ay geriye gitme prensibi kullanılır. Örnek vermek gerekirse son tane kanamasının ilk günü 10 şubat olan bir anne talibi için bebeğin doğacağı zamanı hesaplayalım. 10 Şubat’a 7 gün eklenmiş olur. Bu da 17 Şubat olur. Hemen sonra 17 Şubattan 3 ay eksiltilir. 17 Aralık olur. Kişinin son tane zamanı 10 Şubat ise, bebeğin Dünya’ya geleceği tarih oluşabilecek ek durumlar haricinde 17 Aralık olarak hesaplanır. Fakat bu yalnızca beklentidir. Çoğu zaman bebeklerin yalnızca %5′i beklenen doğum tarihlerinde Dünya’ya gelirler.

37 hafta ile 42 hafta arası doğan bebekler düzgüsel kabul edilirken 37 haftadan ilkin doğanlar preterm, 42 haftadan sonrasında doğanlar postterm olarak adlandırılır.

Prematürite terimi ise bebeğin yaşını değil gelişimini özetleyen bir tanımdır. Mesela 32 haftalıkken Dünya’ya gelen bir bebek preterm olmasına şu demek oluyor ki erken doğmasına rağmen, eğer akciğer gelişimini tamamlamış ise prematür olarak tanımlanmaz.