Kabızlık Sorununu Gidermek için Ne Yapılmalı

Kabızlığın birçok nedeni vardır. Eğer devamlı veya sık aralıklarla kabız oluyorsanız mutlaka doktorunuza görünmenizi tavsiye ediyoruz. Zira Kabızlık için ilaç almayı düşünüyorsanız bunun doktor kontrolünde olması sağlıklı olacaktır.

Kabızlığın Sebepleri Nelerdir ?

Kabızlığın birçok nedeni vardır. Eğer devamlı veya sık aralıklarla kabız oluyorsanız mutlaka doktorunuza görünmenizi tavsiye ediyoruz. Zira Kabızlık için ilaç almayı düşünüyorsanız bunun doktor kontrolünde olması sağlıklı olacaktır. Kabızlığın çoğu insanda ilk yüzünü karın şişliği olarak kendini gösterir ve karınınızda ağrılar oluşturur. Aslında kabız olmanın birçok sebepleri var örneğin, kafein tüketimini fazla yapmak, vücudunuza ihtiyacı olan suyu az tüketmek, masa başında oturarak çalışıyorsanız hareketsiz olmak, aldığınız besinlerde ağırlıklı proteinli yiyecekler yemek,  yemek öğünlerini atlayarak dengesiz yemek yeme, sebze tüketimini az yapmak, lifli gıda tüketimini yapmamak, herhangi bir ilaç kullanımı yapmak gibi birçok sebepler kabızlığın sebepleri olabiliyor. Kabızlık rahatsızlığının anlamı bağırsak rahatsızlığıdır. Çünkü bağırsaklarınızın hareketliliği zorlaştığında veya azalma gösterdiğinde kabızlık sorunu yaşarsınız. Kabızlık Sebepleri belirtemediğimiz başka sebeplerden de kaynaklanabilir.

Eğer karnınız da herhangi bir şişkinlik veya ağrı yoksa bu kabız olmadığınız anlamına gelmiyor. Çünkü sağlıklı vücutlarda genellikle günlük dışkılamaya çıkılır. Ama dışkılamaya günlük değil haftada 2 veya daha az çıkıyorsanız bu kabız olduğunuz anlamına gelir. Kısaca toparlarsak kabızlık sorunu yediklerimiz ve içtiklerimiz ile alakalı bir durumdur. Ancak en başta da belirttiğimiz gibi başka bir rahatsızlıktan dolayıda kabızlık yaşıyor olabilirsiniz. Aşağıda kabızlık için neler yapılmalı sorusuna detaylı cevaplar vereceğiz ancak devamlı olarak yapılması bağırsak tembelliğine yol açacağı için günlük olarak hareketlerinizi fazlalaştırmaya ve lifli yiyecekleri tüketmeye özen gösteriniz. Çünkü önerilerimiz geçicidir. Kabızlığa iyi gelen yiyecekler ve kabızlığın bitkisel tedavisi …

Kabızlık için Neler Yapılmalı ?

 Aktarlarda satılan keten tohumu yağı alarak, yatmadan önce ortalama bir yemek kaşığı zeytin yağı içerisine 4 veya 5 damla keten tohumu yağı ve 10-15 damla arası limon sıkarak yatmadan evvel içebilirsiniz.

Bir kap içerisine zeytinyağı koyup içerisine 4 yada 5 adet incir koyup sabaha kadar bekletip, kahvaltı yapmadan önce yiyebilirsiniz.

Ekmek tüketimi yapıyorsanız esmer ekmeği tercih edin. Bu konuda size önerimiz buğday ekmeği ve kepekli ekmektir.

Günlük su tüketiminizi arttırın. En az günde 2 ile 3 litre arası su tüketmelisiniz.

Bitki çayı tüketimi yapmıyorsanız, günde en az 1 bardak yeşil çay içmek çok faydalı olacaktır. Hatta içerisine limonda katmanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca sinemaki ve rezene çayı da kabızlık için etkili bitki içeceklerindendir.

Günde bir avuç kadar beyaz leblebi tüketimi yapabilirsiniz.

Sabah aç karnına 3-4 adet kuru kayısı tüketimi yapmak bağırsaklarınızı fazlasıyla çalıştıracaktır.

Kabızlığın Bitkisel Tedavisi içerisinde en çok yeşil sebze tüketimine ağırlık vermenizi öneriyoruz.

Kabızlığın Bitkisel Çözümleri

Kabız Olmamak için Nasıl Önlem Alınmalı ?

Tuvaletiniz geldiği zaman kesinlikle tutmayın, mümkünse hemen çıkmaya özen gösterin. Çünkü bağırsaklarınızın sizi tuvalet için uyarması, geciktirmeden sebep size haber vermemesiyle sonuçlanabilir. Ayrıca dışkı bağırsaklarınızda ne kadar çok beklerse kuruması ve sertleşmesi kaçınılmaz olur.

Kendinize gün içerisinde bir saat belirleyin ve o saat geldiğin de tuvaletiniz olmasa dahi girmeye çalışın. Çünkü beyninizi buna alıştırmanız bağırsaklarınızı düzene sokacaktır.

Kabızlıktan dolayı kullandığınız bir ilaç varsa bu ilacı çok kısa süre kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü bağırsaklarınızın çalışmasını sürekli olarak bu ilaçlarla sağlarsanız bir süre sonra kullandığınız ilacı almadan tuvalete çıkamazsınız. Sebebi bağırsaklarınızın tamamen ilaca bağımlılık kazanmasıdır.

Kafein tüketimini çok fazla yapmamaya özen gösterin. Ve su tüketiminizi arttırın. Yukarıda da belirttiğimiz gibi günlük olarak en az 2 litre su tüketimi yapmalısınız.

Vücut hareketlerinizi mümkün olduğu kadar arttırın. Örneğin günlük yürüyüş yapmak, karın kaslarını çalıştırıcı hareketler.