Kötü Ağız Kokusunu Önlemek

Ağzın kötü kokması hem ciddi derecede kendimizi rahatsız eder hem de yakınlarımızda bulunanları rahatsız eder. Ağız kokusuna neden olan bir çok etken olabilir. Bazı ağız kokuları daha çok yiyeceklerden kaynaklanan geçici kokular olsa da bazıları ise ciddi rahatsızlıkların habercisi olan ağız kokuları olabilir.

Ağzın kötü kokması hem ciddi derecede kendimizi rahatsız eder hem de yakınlarımızda bulunanları rahatsız eder. Ağız kokusuna neden olan bir çok etken olabilir. Bazı ağız kokuları daha çok yiyeceklerden kaynaklanan geçici kokular olsa da bazıları ise ciddi rahatsızlıkların habercisi olan ağız kokuları olabilir. Tıp dünyasında daha çok “halitozis rahatsızlığı” olarak adlandırılan kötü ağız kokusu rahatsızlık vermenin yanı sıra psikolojik olarak da bizleri etkileyen hatta özgüven eksikliğine neden olan bir fobi haline dönüşmüştür.

Ciddi Derecede Ağız Kokusuna Neden Olan Etkenler Nelerdir?

Eğer yediklerimizin haricinde ciddi derecede rahatsızlık veren ağız kokusu söz konusu ise bu durum bazı hastalıkların habercisi niteliğindedir. Bu nedenle kötü ağız kokusunun mutlaka önemsenmesi ve tedavi edilmesi gerekmektedir.

Kötü Ağız Kokusu şu hastalıkların habercisi olabilmektedir:

-Diyabet

-Böbrek ve karaciğer Yetmezliği

-Sinüzit

-Akciğer enfeksiyonu

-Bademciklerde iltihaplanma

-Diş eti rahatsızlıkları

Kötü Ağız Kokusunu Önlemek İçin Neler Yapılmalı?

-Kötü ağız kokusunun en büyük nedenlerinden biri genellikle diş ve ağız bakımıyla alakalıdır. Bu nedenle periyodik olarak diş hekimine muayene olmanızda fayda var.Dişlerde çürükler varsa bunlar mutlaka çektirilmeli ya da temizletilmeli. Ayrıca dolgularda kırılmalar varsa bunlar da tedavi ettirilmeli.

-Protez kullanılıyorsa bunların bakımı ve temizliği iyi yapılmalı. Protezler gece yatmadan çıkartılmalı ve temizlenmeli.

-Düzenli olarak diş yapınıza uygun diş fırçası ve diş macunu ile diş fırçalamanın yanı sıra diş ipi ile de diş araları güzelce temizlenmeli.

-Diş fırçalamanın yanı sıra diş fırçalarken dil de temizlenmeli. Çünkü yemek yedikçe dil üzerinde birikmeler meydana gelmekte ve bunlar bakteri oluşmasına yol açmaktadır. Bakteriler de ağız da kötü kokuya neden olur. Bu nedenle diş fırçalarken mutlaka dil üzeri de fırçalanmalıdır.

-Gün içerisinde bol miktarda su içmeli. Çünkü ağızda kuruluk meydana gelmesi de kötü ağız kokusuna neden olmaktadır. Ağız kuruluğunu önlemek için sakız da çiğnenebilir. Çünkü sakız çiğnemek tükürük salgısını arttırır ve bu da ağız kuruluğunun önüne geçmiş olur.

-Sigara kullanılıyorsa bırakılmalı en azından içim miktarı azaltılmalı ve içtikten sonra ağzı ve dişler güzelce temizlenmelidir.

Kötü Ağız Kokusunu Önlemek