Çocuklarda İshal ve Yapılması Gerekenler

Çocuklar ishal durumunda yapılması gerekenler...

Dışkı miktarının artması, dışkı kıvamının yumuşaması ve dışkılama sayısının artmasına ishal denir. Çocuğun dışkısının normalden daha sulu olması hali bebeklerde endişe verici bir durum ise de , büyük çocuklarda sağlığını etkileyecek bir sorun değildir.İshal bir bakteri ve enfeksiyon sonucu olabileceği gibi 

Dışkı miktarının artması, dışkı kıvamının yumuşaması ve dışkılama sayısının artmasına ishal denir. Çocuğun dışkısının normalden daha sulu olması hali bebeklerde endişe verici bir durum ise de , büyük çocuklarda sağlığını etkileyecek bir sorun değildir.İshal bir bakteri ve enfeksiyon sonucu olabileceği gibi aynı zamanda çeşitli dönem rahatsızlıklarında da ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. İshal olan bebek veya çocuk özellikle halsiz kalmaması için bol su ile beslenmeli ve kesinlikle yağlı yiyeceklerden ve katı gıdalardan uzak tutulmalıdır.

İshalde dışkı miktarı büyük çocuklarda hastalığın bağırsaktaki yerinin belirlenmesine yardımcıdır.
Dışkı çoksa ishali yapan neden ince bağırsaklarda veya kalın bağırsakların hemen başlangıç kısmındadır. Dışkı açık renkli, kansız, sindirilmemiş besin maddeleri içeren bir özelliktedir. Göbek altında ağrı olabilir. Bu ağrılar aralıklı ve kramp şeklindedir. Dışkı az ve ishal özelliğinde ise hastalık etkeni kalın bağırsakların inen kısmında veya rektumdadır. Dışkı lapa görünümünde, kanlı ve müküslüdür. Karnın alt kısmı ve hipogastrik bölgede ağrı vardır. Ağrılı ıkınma sıktır.

Diş çıkarma dönemlerinde sıklıkla yaşanılan ishal tamamen vücudun direncinin düşmesinden kaynaklı olmaktadır. Bebeklerde ve çocuklarda direncin düşmemesi için bol su tüketimi çok önemlidir. Bebeği veya çocuğu doktoruna muayeneye götürmeli ve kontrollerinin yapılması sağlanmalıdır. İshalini durduracak hafif ölçekli ilaçölar bebeğinizi rahatlatacaktır. fitil uygulaması ile de bebeğiniz oldukça rahatlayabilir.

Bebeğin veya çocuğun elleri sık sık yıkanmalı ve banyo yaptırılmalıdır. Mikrobun ve enfeksiyonun en çok geçtiği organ ellerdir. ve bebekler sürekli elleri ağızlarında olduğundan dolayı ellerin dezenfekte edilmesi rahatsızlığı yavaşlatır. Bebeğinizi doktora götürdükten sonra da hava ile az temas ettirilmeli hasta kişilerden uzak tutulmalı öpme ve dokunma olmamasını ebeveynler olarak sizin sağlamanız oldukça önemli bir durumdur.

İshalle birlikte kusma ve karın ağrısının olup olmaması önemlidir. Bağırsakların üst kısmında bir nedenle ishal varsa, alt kesimlerdeki hastalıklar karın ağrısına neden olur.
İshalli bir çocukta ishalin kaç gündür sürdüğü, çocuğun nasıl beslendiği, son idrar yapma zamanı ve miktarı önemlidir. İshalli çocuklarda mutlaka ateş takibi de yapılmalıdır.
Eğer bir çocukta sulu, şekilsiz dışkı 6 saatten fazla sürmüşse ve bu çocuk özellikle bir yaş altında ise mutlaka bir doktara danışılması gerekmektedir. Eğer ishal, kusma ve yüksek ateşle seyrediyorsa derhal doktora başvurulmalıdır.