2. Dünya Savaşı Nasıl Çıktı

Almanya İkinci Dünya Savaşında Yanlış Strateji mi Uyguladı?

Almanya birinci dünya savaşında oldukça büyük hasarlar ile ayrılmıştı. Bu hasarların tamamının giderilmesi ve Almanya’nın bir süper güç haline gelebilmesi için yapılacak birçok şey vardı ve ülkenin kalkındırılması için bir çok şeyin yapılması gerekiyordu. Bu sırada da Almanya’nın yen kurtarıcısı olarak görülen Adolf Hitler tamamen demokrasinin gücünü kullanarak iktidar koltuğunda ki yerini almıştı. Verdiği kararların birçoğunun yanlış olmasına rağmen bu zaman aralığı içerisinde Yahudi soykırımı da başlamıştır. 

Devletin çok daha hızlı bir şekilde kalınmasını sağlayabilmesi için Adolf Hitler Polonya’dan bazı ticari ayrıcalıklar istemiştir. Böylece ticari anlamda Almanya katetmesi gereken yolu çok daha kısa sürede elde etmiş olacaktı. Fakat Polonya bu pazarlıktan karlı çıkmadığını görünce Almanya’nın bu isteklerini geri çevirmiştir. Bunun üzerine Adolf Hitler resmi olarak savaş ilanı gerçekleştirmeden Polonya’ya ani bir askeri saldır başlatma kararı almış ve uygulamaya geçmiştir. Saldırı habersizce gerçekleştirilmiş ve bu saldırı ile de Polonya sınırlarını aşmayı başarmıştır. Bu hareketin hemen ardından zamanın en büyük güçleri olan Birleşik krallık, ABD, Sovyetler birliği ve Fransa gibi devletler savaşa dahil oldular. Bunun ardından karşı cephede de Almanya, İtalya ve Japonya bulunuyordu. 

Polonya üzerine herhangi bir savaş ilanı gerçekleştirmeden direkt olarak saldırı yapılması İkinci Dünya Savaşı'nın temel çıkış noktasıydı. Tabi, bunun ardından Almanya tekrardan yenilgiye uğrayacağı bir savaşın ortasında kalmıştır. Bununla da kalmayacak savaş emrini veren Adolf Hitler eğer yakalanırsa belki de canından olacaktı. Bu nedenle de savaşın sonunda Hitler intihar etmiştir. İkinci dünyası savaşı küresel anlamda hem en büyük kayıpların verildiği hem de kimyasal silah kullanıldığı gerekçesiyle tarihin en büyük savaşlarından birisi olarak tarihteki yerini almıştır.