Şeyh Şamil ya da bilinen diğer bir adı ile İmam Şamil Kuzey Kafkasya da Avar kökenine mensup politik ve dini bir önderdir. Kafkas bölgesine Ruslar tarafından çok fazla saldırı yapılmaktadır. Bu saldırıların önünde duran adam da Şeyh Şamil önderliğinde halk olmuştur. Şeyh Şamil görülmemiş örneklerden birini göstererek herşeye rağmen direnişin nasıl olması gerektiğinin örneğini çizmiştir. Henüz daha çok küçük yaşlardayken dini eğitimini almaya başlamış ve özellikle Şeyh Cemalettin FaziKumuki’den ders almıştır. On beş yaşında at binmeye başlamış ve daha yirmi yaşına gelmeden kendisini savaşa karşı yetiştirmiştir. Rusların bitirmek istediği İslamiyet’i de yaymak için her zaman elinden geleni yapmıştır. Adaletli de bir yapısı vardı Şeyh Şamil’in. Ordu içerisinde pes etmeyi düşünmeyi dile getirenlere kırbaç cezası veriyordu.
Öyle rivayet edilir ki bir keresinde artık yenilginin kesin olduğu anlaşıldığı için askerler Şeyh Şamil’in annesine gider durumu anlatırlar. Bu durumu da anası gidip Şeyh’e söyler. Şeyh kurallara çok bağlıydı kendisi koymuş olsa da kural kuraldı, bu nedenle annesinin cezayı çekmesi gerekiyordu fakat annesi çok yaşlı olduğu için ceza oğluna yani kendisine kalıyordu. 1859 yılında Rusya 70 bin kişilik Rus ordusu ile Şeyh Şamil’in üzerine yürümüştür. Buna rağmen Şeyh savunmaya devam etse de bu işin böyle olmayacağına inanır ve görüşme yapmak ister. Yapılan Görüşme sonrasında ateşkes ilan edilir fakat Şeyh Şamil Rusya’da denetim altında tutulacaktır.
Şeyh hayatının geri kalanını burada yaşar, Rus kralı hacca gitmesi için izin verir. Şeyh Şamil önce İstanbul’a geçer ve ardından da Hacca gitmek için kutsal topraklara gider. Kutsal topraklardan geri gelemez ve hayatını kutsal topraklar üzerinde kaybeder.