Staj kişilerin meslek edinecekleri alanlarda uygulamalı olarak, çalışarak iş hayatını görüp öğrenmesine yardımcı olan bir iş süreci olarak adlandırılabilir. Kişilerin iş hayatlarını görmede bilgi ve yeteneklerinin geliştirmesi için ilk iş basamağı olarak da nitelendirmek doğru bir tabir olabilir.
Her üniversite staj yapma zorunluluğunu öğrencilere getirmez. Bazı üniversiteler stajı zorunlu tutarken bazı üniversiteler stajı zorunlu hale getirmemiştir. Okulda teorik bilgiler verilmektedir. Öğrenciler okuyarak veya dinleyerek konuyu öğrenir ama uygulamaya gelince hiç bir tecrübesi olmadığından başarısız olabilirler. Staj öğrencilere bilgileri henüz yeniyken bunu pratiğe dökme imkânı sağlamaktadır. Bu nedenle öğrencilerin mesleki anlamda daha iyi konuma gelebilmeleri için staj yapmaları önerilir.
Çoğu öğrenci staj yapmak yerine tatil yapmayı tercih etmektedir. Ama ilerde iyi bir kariyer hedefleniliyorsa tatilinizden ödün vermeniz gerekmektedir. Ülkemizde iş istihdamının olduğu durumu görünce staj yapmanın insan kariyerindeki önemli yeri ortaya çıkmaktadır. İş alımlarında genellikle tecrübeli ve staj eğitimi almış kişiler tercih edilmektedir. Kişiler staj yaparak hem iş hayatının nasıl bir yaşam olduğunu öğreniyorlar hem de ileriki meslekleri açısından bilgi ve beceri pratiği yaparak gelişimlerini sağlıyorlar.
Zorunlu staj yapacak olanlar belirtilen süre altında ve ya üstünde staj sürelerini bitiremezler. Genelde bu süreç 50 iş günü olarak belirlenir. Kişilerin yapacakları kurumlara göre de stajın artı ve eksileri bulunmaktadır. Genelde özel sektörde staj yapanlara bazı şirketler özel avantajlar tanımaktadırlar. Çalışma sürecinde sigorta ve maaş verebildikleri gibi mezun olunduktan sonra kişilere iş imkânı da sağlayabilmektedirler.
Zorunlu stajlarda staj dosyası staj yapılan kurum tarafından doldurulur. Doldurulan staj dosyası okula teslim edilir. Eğitim ve öğretime büyük katkılar sağlayan staj zorunlu olmayanlar öğrenciler içinde önerilen bir süreçtir. Kariyer gelişiminize olumlu katkıları olacak ve ayrıca edineceğiniz mesleğiniz hakkında da fikir sahibi olmuş olacaksınız.