Sağlık Kaynağı Frenk Yemişi

Belki de en çok isme sahip olan meyvedir Frenk Yemişi. Dikenli incir, Hint inciri, Frenk inciri, Mısır İnciri, Babutsa, Kilis inciri, Pabuç inciri, Kaynanadili, Kürek Yemişi ve daha aklımıza ...

Belki de en çok isme sahip olan meyvedir Frenk Yemişi. Dikenli incir, Hint inciri, Frenk inciri, Mısır İnciri, Babutsa, Kilis inciri, Pabuç inciri, Kaynanadili, Kürek Yemişi ve daha aklımıza gelmeyen bir sürü isim daha… Kökeni Amerika olan Frenk Yemişi, ülkemizde Manisa ile Adana arasında bulunan uzunca bir kıyı hattı üzerinde yetişmektedir. Bir kaktüs meyvesi olan Frenk Yemişinin içinde çok sayıda çekirdek, kabuğunda da dikenler bulunmaktadır. Frenk Yemişi, dikenleri yüzünden hasat edilmesi zor bir bitkidir. Dikenler vücuda değdiği anda acı verebilir ve kaşıntı oluşturur. Bu küçük dikenler sayesinde çit bitkisi olarak da kullanılmaktadır. Tam bir yaz meyvesi olan Frenk Yemişi temmuz sonu ile eylül sonu arasında hasat edilmektedir.

Amerika’nın keşfinden sonra Avrupa’ya dönen gemicilerin getirmiş olduğu bu güzel meyve Akdeniz ülkelerinde yetişmeye başlamıştır. İçeriğindeki bol c vitamini sayesinde o zamanlarda gemilerde hastalananların bağışıklıklarını kuvvetlendirmede kullanılmış ve c vitamini desteği sağlamıştır. Bu yüzden dönemin gemicileri arasında çok popüler ve sevilerek tüketilen bir meyveymiş. Hatta o kadar seviliyormuş ki Portekiz’de bir dönem saray meyvesi olarak da tüketilmiş.

Günümüzde Frenk Yemişi’nin sadece C vitamini deposu değil daha birçok faydasının olduğunu da öğrenmiş bulunmaktayız. Frenk Yemşi’nin başlıca faydaları;

Frenk Yemişi meyvesinin potasyum, magnezyum, kalsiyum ve fosfor bakımından zengin olduğu söylenmektedir. İçerdiği vitaminler sayesinde iyi bir şifa kaynağı olan dikenli incir, öncelikle sindirim sistemimizi düzenler, bağırsaklarımıza iyi gelerek kabızlığı gidermeye yardımcı olarak önerilir. Ayrıca bu vitaminler sayesinde yorgunluk hissini azalttığı ve stresle başa çıkmada yardımcı olduğu yönünde çalışmalar yapılmaktadır.

・ Özellikle yaz aylarında hissettiğimiz yorgunlukla baş ederken Frenk Yemişi içerdiği kaktüs fiberleri sayesinde yağları bağlamakta ve vücuttan üre yoluyla atılmasını sağlamaktadır. Yapılan araştırmalarda Frenk Yemişi’nin kuru ağırlığının %70-80’i fruktoz şekerinden oluştuğu, böylece diabetliler için daha tolere edilebilir meyve olduğu söylenmektedir.

・ Frenk Yemişi yediklerine dikkat edenlere de güzel bir meyve alternatifi olmaktadır. Ortalama 150 gramlık bir meyve 61 kalori olup diet fiber oranı %21 olduğunu çalışmalar göstermektedir. Bu veriler Frenk Yemişi’nin fiberleri ile yağ bağlamada başarılı olduğunun bir göstergesidir. Frenk Yemişi’nin bu özellikleri sayesinde tok tutma özelliği olduğu söylenmektedir.

・ Vücudumuzun içi kadar dışına da baka Frenk Yemişi, içeriğindeki vitaminler ve minareller sayesinde cilt sağlığına iyi gelmektedir. Özellikle cildin tazelenmesinde, yenilenmesinde ve hatta cildin gençleşmesine yardımcı olması için önerilmektedir.

Frenk Yemişi, dikenli kabuğu dikkatlice soyulduktan sonra tek ya da yemeklerin içine katılarak tüketilebilir. Frenk Yemişinin suyunu sıkabilir ya da yapraklarından yemekler yapabilirsiniz.