Hardaliye Nelere Kadir?

Hardaliye’nin, 1930’lu yıllarda, Atatürk tarafından ‘milli içecek’ olarak önerildiğini biliyor muydunuz? Bu bilgi bir kenara, birçoğumuz hardaliye içeceğini farkında bile değiliz.

Hardaliye’nin, 1930’lu yıllarda, Atatürk tarafından ‘milli içecek’ olarak önerildiğini biliyor muydunuz? Bu bilgi bir kenara, birçoğumuz hardaliye içeceğini farkında bile değiliz. Öte yandan, üzüm, hardal tohumu ve vişne yaprağından elde edilen bu içecek hem lezzet, hem de sağlık açısından gerçek bir efsane.

Özellikle Kırklareli bölgesine has bu içecek, bilinçli bakılan bağlarda yetişen kırmızı üzümler toplanarak hardaliye rotasındaki yolculuğuna başıyor. Saplarından ayrıldıktan sonra şırası elde ediliyor ve vişne yaprakları ile buluşturulup, aralara hardal tohumu katıldıktan sonra yaklaşık 20 günlük bir sure içinde fermentasyon evresini tamamlayarak nihai lezzetine kavuşuyor.

Hardaliye’nin antioksidan kaynağı olduğu gibi, kansere karşı olumlu etkileri, tansiyona iyi geldiği, kan oluşumunu hızlandırdığı, bağışıklık sistemi ve kalbe iyi geldiği ciddi araştırmalar sonucu saptanmış gerçekler arasında.

Tüm bu faydalarının yanı sıra yemeklerinize de olağanüstü aromalar kazandırabiliyor. Özellikle şaraba alternative olarak onun girdiği her ortama hardaliyeyi rakatlıkla dahil edebilir, aromasından ve asit gücünden faydalanabilirsiniz.