Kalamar Ayıklama Tekniği

Kalamar ayıklamak sandığınız kadar zor bir işi değil. Bir, iki denemeden sonra bu işte profesyonel olabilirsiniz...

Kalamar ayıklamak sandığınız kadar zor bir işi değil. Bir, iki denemeden sonra bu işte profesyonel olabilirsiniz. Denizden gelen bu güzel lezzeti evde hazırlayarak ister marine edip ızgara kalamar yapın,  ister yağını çekmemiş bir kızartma ortaya çıkartın. İşte adım adım kalamar ayıklama tekniği

Bacaklarından ayırmak

Kalamarların bacaklarını gözlerin bulunduğu noktanın hemen altından kesin. Gözlerden çok uzaktan kesmemeye dikkat edin; bu bacakların birbirinden kopmasına sebep olabilir.

Kuyrukların bağlantı yerini koparmak

Kuyrukların ucundaki sert ve yuvarlak kısmı sıkarak çekin ve koparın. Böylece kuyruklar birbirinden kopmadan pişirmeye hazır hale geleceklerdir. 

Kafayı ve iç organları çıkarmak

Gövde kısmını ayıklarken tüp şeklindeki gövdeyi yavaşça sıkın ve kafa kısmını koparın. Kafayla birlikte mürekkep kesesi ve iç kısımları da çıkmış olacaktır. Kafa ve iç organları atabilirsiniz. Mürekkep kesesini ise daha sonra kullanmak üzere bir kenara ayırın. Mürekkep elde etmek için bir kabın içerisinde keseyi keskin bir bıçakla keserek kullanabilirsiniz

İç deriyi ayıklamak

Parmağınız yardımıyla gövdenin içini dışına çıkarıp plastik benzeri şeffaf yapıdaki zarını soğuk su altında temizleyin

Dış deriyi ayıklamak

Dış deriyi de keskin bir bıçak ile yüzebilirsiniz fakat yerinde bırakmak piştiğinde hoş pembemsi bir görüntü yakalamanızı sağlayacaktır.

Kalamar Pişirmenin Püf Noktaları Neler?

Kalamarı pişirmenin bir sürü yolu var; ister kızgın yağda kızartın, ister güzel taze otlar, domates ve sarımsakla soteleyin isterseniz ızgarada pişirin. Denizin bu güzel lezzetine her türlü pişirme tekniği yakışacaktır fakat önemli olan ufak püf noktalarla kalamarın lastik gibi olmasını ve çiğnemekten tadını alamadığınız sevimsiz yapının oluşmasını engellemek.  Bunun için kalamarı uzun uzun pişirmekten kaçınmalıyız. Kalamarın pişme süresi uzadıkça eti sertleşecek ve lezzeti gidecektir. Kalamarı yüksek ateşte sadece birkaç dakika pişirin. Izgara, kalamar tava, ve kalamar sote bunun için güzel yöntemlerdir. Kalamar dolma yapmak veya fırında pişirmek istiyorsanız eğer, çok düşük ısıda nemini koruyacak şekilde yaklaşık yarım saat süreyle pişirmelisiniz. Unutmayın yumuşacık bir kalamar elde etmek için ya yüksek ateşte çok kısa sürede pişmeli ya da düşük ateşte uzun uzun pişmelidir. Kalamarı yumuşatmak için kullanılan diğer yöntemler limon suyunda bekletmek, sütte dinlendirmek olabilir. Bu tipmarinatlar asit içerdiğinden kalamarın yumuşamasını sağlayacaklardır. Eğer kalamarı bütün halde kullanacaksınız tahta bir tokmakla şeklinin bozulmasına izin vermeden yavaşça dövmek de etin yumuşaması için bir diğer etken.