Kimi kaynaklarda “Şebsefa Hatun Camisi” olarak tabir edilen “Şepsefa Kadın Camisi” İstanbul ili Fatih İlçesi sınırları dahilinde bulunan Zeyrek bölgesinde; takvimler on sekizinci yüzyılın son çeyreğini işaret ederken inşa edilmiştir.
Osmanlı Padişahlarından Birinci Abdülhamit’in zevcesi Fatma Şepsefa Hatun emri ile inşa ettirilen cami, Şehzade Mehned’in hatırasına adledilmiştir. Hayli zaman sonra inşa edilen Sıbyan Mektebi ve yol çalışmalarından dolayı yok olan çeşme ve diğer yapılar göze alındığında, söz konusu yapının bir camiden çok külliye mantığı ile bina edildiği kanısına varılır.
Son dönem Osmanlı Mimarisi’nde oldukça çok rastlanan “Barok” tarz ile inşa edilen Şebsefa Hatun Camisi’nin duvarları tuğla ve taş malzeme ile meydana getirilmiştir. Şeyhülislam Beşinci Yahya Tevfik Efendi tarafından girişine şiir yazılı bir yazıt konulan camide Osmanlı mermer işçiliğinin güzel örneklerini görmek mümkündür.
Şepsefa Kadın Camisi de tıpkı Nusretiye Camisi gibi yol çalışmalarındaki kot farkından mütevellit kaldırım seviyesinin altında kalmıştır.