Meme Kanseri ve Korunma

Bu yazımızda Meme Kanseri ve Korunma konusu hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Erkeklerde de görülmekle beraber, kadın vakaları erkek vakalarından 100 kat fazladır. En sık rastlanan duktal karsinoma, memenin süt kanallarında başlar. Meme kanseri memenin dışına yayıldığında koltuk altındaki lenfatik nodüller en sık görülen yayılım yerleridir. Kanser hücreleri memenin diğer Lenf Nodlarına, Kemiğe, Karaciğer ve Akciğere yayılabilir. Her kadın meme kanseri gelişme riskine sahiptir.

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Kadınlarda kansere bağlı ölümlerde ise akciğer kanserinden sonra ikinci sıradadır. Dolayısıyla bu hastalığın erken tanısı ve tedavisi önemlidir.

Meme kanserinin belirtileri

Meme kanseri erken döneminde hiçbir belirti göstermeyebilir. Genellikle ağrı da hissedilmez. Kanser ilerledikçe aşağıdaki belirtiler ortaya çıkmaya başlar.

Meme dokusu içinde elle hissedilebilen ve genellikle ağrısız olan bir sertlik ya da şişlik olabilir. Bu gibi kitleler henüz daha elle hissedilemeyecek dönemlerde bile mamografi ile tespit edilebilir.

Koltuk altında şişlik ya da sertlik şeklinde bir kitle olması.

Memede alışılmışın dışında bir ağrı olması.

Memede şişlik, çukurlaşma, düzleşme gibi gözle görülebilen değişikliklerin olması, elle muayenede hissedilemeyen bir kanserin belirtisi olabilir.

Meme büyüklüğünde, şeklinde, yüzeyinde değişiklikler olması, meme sıcaklığında artış, kızarıklık, meme derisinde portakal kabuğu gibi buruşuk bir görünüm oluşması.

Meme başında içeriye doğru çekilme, gamzeleşme, kabuklanma, yara oluşumu, kaşıntı, yanma hissi olması. Meme başından akıntı olması.

Deri yüzeyinde mermer görünümü oluşması.

Meme kanserinden korunmanın püf noktaları

Formunuzu koruyun: İdeal kiloya sahip kadınların, fazla kilolu olanlara göre menopoz dönemi sonrası meme kanserine yakalanma riskleri daha az.

Haftada en az dört gün spor yapın: Düzenli spor, kilo kontrolü sağlıyor ve risk faktörü yüksek östrojen düzeyini dengeliyor. Çalışmalar, menopoz öncesi dönemde haftada en az dört gün düzenli spor yapmanın meme kanseri riskini azalttığını gösteriyor.

Eti kısıtlayın, sebze ve meyvelere ağırlık verin: Yağ içeriği yüksek besinler uzun süreli tüketildiklerinde kandaki östrojen düzeyleri yükseldiği için meme kanseri riski artıyor.

Yağ tüketimini azaltın: Enerji alımını azaltıp, vücudunuzun yağ yüzdesini ideal seviyelerde tutarak meme kanseri riskini azaltabilirsiniz.

Çocuğunuzu bol bol emzirin: Emzirme hem annenin hem de bebeğin kansere yakalanma riskini düşürüyor.

30 yaşından önce anne olun: Araştırmalara göre, ilk çocuğunu 30 yaşından sonra doğuran kadınlarda meme kanseri görülme oranı 20 yaşından önce doğuranlara göre iki kat fazla.

Sigarayı bırakın ve alkolü sınırlandırın: Sigara kullanımı, meme kanseri dahil olmak üzere birçok kanserin gelişme riskini artırıyor. Ayrıca çalışmalar, her gün düzenli olarak üç kadeh ve daha fazla alkol tüketenlerdeki meme kanseri riskinin tüketmeyenlere oranla yüzde 40 daha fazla olduğunu gösteriyor.

Hormon ilaçlarından uzak durun.

Stresin esiri olmayın. Stres, bağışıklık sistemimizi zayıflatıyor.

Bu besinlere öncelik verin: Yeşil çay, balık, havuç, karnabahar, kabak, süt ve süt ürünleri meme kanserine yakalanma riskini düşürüyor.