Strangeland - Yabancı Diyar 1998

“Hepimizin bir ergenliğe geçiş ritüeline ihtiyacı vardır ve bunun fiziksel, acılı olması ve bir iz bırakması gerekir” (Captain Howdy)

“Hepimizin bir ergenliğe geçiş ritüeline ihtiyacı vardır ve bunun fiziksel, acılı olması ve bir iz bırakması gerekir” (Captain Howdy)

Parmakları hızlı hareketlerle klavyenin üzerinde gezinirken ve avlanırken, bilgisayar ekranının ışığı piercing ve dövmelerle kaplı yüzünü aydınlatmaktadır.

Carleton Hendricks, takma adıyla Captain Howdy, lokal chat odalarında kendine av olacak genç bayanlar aramaktadır. Genevieve ve Tiana gibi kızlar bu kurnaz siber predatörle internetten konuştuktan sonra ortadan kaybolmuşlardır. Dedektif Mike Gage’in ise bu davaya özel bir takıntısı vardır çünkü kaybolan kızlardan Genevieve dedektifin öz kızıdır.

Daha önce, hiç bu kadar tutarsızlığın, mantıksızlığın, tesadüfi bir sürü olayın ve “ödünç alınmış” sahnelerin bir araya gelip de beni bu kadar çok eğlendirdiği bir film izlememiştim. Anladığım kadarıyla bu Mr.Snider’ın ilk film senaryosu ve başrol oyunculuk tecrübesi ve yine de iyi idare etmiş. Bu incelemenin başında belirttiğimiz gibi bu kendisinin ilk senaryosu olabilir ancak bir oyuncu olarak Kötü Adam’ın iki farklı yönünü canlandırırken çok iyi bir iş çıkarmış ve başka türlü bir durumda bir çizgi roman karakterini aşamayabilecek bir tiplemeye üçüncü boyut kazandırmayı başarmıştır.

Hikaye ve senaryonun hastalıklı bir zihinden çıkmadığı aşikar (bu yüzden filmi beğenmeyenler bunu kolaylıkla dile getirebiliyor) ancak ortada etrafındaki dünyada olup biten korkunç olaylar yüzünden endişeli bir baba var. Önceden bahsettiğim noktalara rağmen film benim üzerimde büyük bir etki bıraktı. Belki de (kısmen) bu yüzdendir.. Bu gün de toplum mantıksız olaylar, garip bir adalet anlayışı ile dolu ve gerçekler çoğu zaman kurgudan bile saçma. Bu yüzden hata olarak gözüken şeyler aslında çok güzel metaforlar (ki ben bunun orijinal fikir olduğundan da emin değilim).

Film bittikten sonra pek yapmadığım bir şey yaptım ve hemen bir kez daha izledim, bu kez Mr.Snider’ın yorumuyla birlikte. Dee Snider’ın yorumu filmden bile daha iyiydi!! Önceki yorumların aksine, sanırım Dee bu işe çok emek harcamış ve diğer alanlarda yeteneklerini denemek isteyen biri olarak kendisini açıklamış ve bunu da eğlenceli (hatta bence çok esprili bir şekilde) yapmış. Bu yüzden film hakkındaki pozitif fikirlerim daha da pekişti. Ayrıca kendinden çok memnun gözüküyordu ve bu da işin eğlencesini arttırıyor! Filmin soundtrack albümündeki rock videoları harika, Dee Snider’ın yaptığı tanıtımlar çok eğlenceli ve izlerken keyif aldım.

Tekrar tekrar izleyin ve bir kez de yorumlarla birlikte izleyin. Açık fikirli olmaya çalışın. Bir çok 4-5 yıldızlı Hollywood yazar ve yönetmenleri de bir çok gülünç hata yapmıştır ve nedense bunlar halk ve eleştirmenlerce kabul görmüştür. Strangeland aslında içten bir yapım ve büyük bir izleyici kitlesine hitap etmek için yapılmamış.

Bunları biliyor muydunuz?

- Captain Howdy, The Exorcist filminde Linda Blair’in Ouija tahtası aracılığıyla konuştuğunu iddia ettiği hayaletin adıdır.

- Strangeland’ın bütçesi 2,000,000 dolardı maalesef gişede 631,221 dolar yapabildi.

- Haydutlar Carleton Hendricks’in evinin etrafını sardığında birisinin elindeki pankartta “Bunu sineye çekmeyeceğiz” yazıyor. Bu aynı zamanda Dee Snider’ın müzik grubu Twisted Sister’ın en büyük single parçasının adıdır.

- Captain Howdy yakalandıktan sonra ekranda gazete küpürleri gözüküyor ve bu yazıların hepsi Dee Snider’ın yaptığı yorumların aynısı. Bunu “filmi durdurup yazıları tek tek okuyan DVD çılgınları” için yaptığını söylüyor.

- 2 Ekim 1998’de yayınlandı.

- Dee Snider, yardımcı aktör Robert Englund‘ın en ünlü karakteri Freddy Krueger’a en az iki kez gönderme yapıyor. Birinci göndermeyi Carleton Hendricks ağaçtan düşüp iyileşme sürecindeyken yapmış. Carleton doğrulup “Bu ne acele” derken “Freddy” nin sesini taklit ediyor, bu replik bir çok Freddy filminde dile getirilen tek cümlelik repliklerden bir tanesidir. İkinci göndermede ise, Carleton kilisede Detective Gage ile dövüşüyor. “Önce rüya görürsün, sonra ölürsün“ diyor. Bu da Elm sokağı’nda Kabus’un sloganıdır.

Yönetmen: John Pieplow

Senaryo: Dee Snider

Imdb Puanı: 4.7/10

Yapım: 1998, ABD, 85 Dakika

Oyuncular: Kevin Gage, Elizabeth Peña, Brett Harrelson, Robert Englund, Linda Cardellini, Tucker Smallwood, Dee Snider (Captain Howdy)