Geri Döndüler - Sometimes They Come Back

Geri Döndüler - Sometimes They Come Back Film İncelemesi

“Bu tünelden geçmek mi istiyorsun çocuk? Eh o zaman bedelini ödemen gerek.” (Richard Lawson)

20 yıl sonra lisede öğretmenlik yapmak için evine dönmek, Jim Norman’ın belki de en büyük kabusuydu. Tekrarlayan korkunç rüyalar ve karısıyla ilgili endişeleri ile birlikte geçmişindeki şeytanlarla yüzleşmek zorundaydı.

Çok uzun süre önce bir gece, korkunç bir trafik kazası, kardeşinin ve bir çetenin hayatına mal olmuştu. Şimdi aynı çete intikam için geri dönüyordu ve Jim, onları serbest bırakmak ve bu dehşeti sonlandırmak için kardeşinin öldüğü şeytani tünelle yüzleşmek zorundaydı.

Bu film Stephen King hayranlarını tatmin edecektir. Çünkü yazara ait bir çok temayı ürkütücü ve rahatsız edici bir biçimde bir araya getirmektedir. Bir, geçmişte iki kardeşten biri dört kabadayı tarafından öldürülür. İki, ölü olan kardeş diğerine sorunu çözmesinde yardım etmek için geri döner. Üç, sorun, ölen kardeşin araba anahtarlarını çaldığı için bir tünelde sıkışan ve arabalarıyla birlikte tren altında kalarak ölen üç kabadayının geri dönmesidir. Dört, üç kabadayı, lise öğretmeni olan ve hayatta kalan kardeş ile iletişime geçen öğrencileri sistematik olarak tek tek öldürmektedir. Beş, tüm şüpheyi öğretmenin üzerine çekecek şekilde ölümleri düzenlemektedirler. Altı, ya gerçek hayattaki suçları gördüğü ve katilleri bir tek kendisi bildiği için ya da her detayı rüyasında gördüğü için bu öğretmen, cinayetlerin tüm detaylarını bilmektedir. Yedi, bu olaylar son bir yüzleşme yapılana dek devam edecektir. Sekiz, tren kazasının yeniden canlandırılmasıyla bu kötü ruhlar yok edilecektir…

Bu film rahatsız edicidir çünkü ruhlar kaçtıkları yere geri dönememektedir. Geri dönmek isteseler bile geçmişle yüzleşmek ve önceden yaşanan bir sorunu çözmek zorundadırlar. Stephen King’in romanlarında bu temaya sıkça rastlanır; Dolores Claiborne veya IT gibi. Yaşayan ölüler teması çokça kullanılır ancak Stephen King, The Dark Half gibi yapıtlarında bunların çok değişik versiyonlarını ele almayı başarmıştır.

Bunları biliyor musunuz?

- Adamlar Billy’i kovalarken arka koltukta North’u görüyoruz ama Billy’i öldürdükten sonra arabayla kaçarken arabada sadece Vinnie ve Lawson var.

- Üç tane serseri Jim Norman’ın sınıfına girdiğinde Millford’dan transfer olduklarını söylüyorlar. Millford aslında gençlerin cesetlerinin gömüldüğü mezarlığın adıdır.

- Film, TV için çekildi ve 7 Mayıs 1991’de yayınlandı.

- Chris Demetral, Wayne Norman rolüyle “Bir Kablolu Yayın Filmindeki En iyi Genç aktör” ödülüne aday gösderildi.

- Kansas City’de çekilmiştir: Kansas, Liberty: Missouri, ve Rocheport: Missouri.

-Lawson “tokatlamadan önce çekin şu serseriyi gözümün önünden” derken sesi, ağız hareketlerine uymamaktadır.


Yönetmen: Tom McLoughlin

Senaryo: Stephen King (kısa hikaye), Lawrence Konner

Imdb Puanı: 5.5/10

Yapım: 1991, ABD, 97 Dakika

Oyuncular: Tim Matheson, Brooke Adams, Robert Rusler, Chris Demetral, Robert Hy Gorman