Ramazan ayında uzun bir süre zarfında aç kalınmasından dolayı iftar vaktinde aşırı yemek yemeye yüklenmek ve iftar ile sahurdan hemen sonra yatağa girip uyuma neticesinde hızlı bir şekilde kilo alma durumu meydana gelebiliyor. Aslında kilo almamak için biraz da ramazanın ve orucun bilincinde olmamız yeterli olabilir. Çünkü oruç tutmak, sadece aç kalmak değil İslam dininin bir gereği olarak nefsini ve bedenini terbiye ederek manevi kazanç elde etmeye çalışmaktır.
Ramazanda Kilo Almamak ve Mevcut Kilomuzu Korumak İçin Neler Yapabiliriz?
Ramazan ayında sıvı tüketimi özellikle su tüketimi çok önemli. Sahur ile iftar arasındaki süre zarfında hiçbir şeyin yenilip içilmemesinden dolayı gün içerisindeki su kaybının iftar ile sahur arasında telafi edilmesi gerekiyor. Bu nedenle iftardan sonra sahura kadar bol miktarda su için. Ancak bunu yaparken tek seferde veya büyük oranlarda değil, iftar ile sahur arasında dengeli bir şekilde paylaşım yaparak gerçekleştirmeye çalışın.
İftar sofrasında ne yediğinize dikkat edin. Hele şu sıcak yaz günlerinde denk gelen iftarda aşırı yağlı, tuzlu, kızartma türü yemekten olabildiğince kaçının. Tatlı tüketimi konusunda da şerbetli tatlılar yerine daha çok sütlü tatlılar yemeyi tercih edin. Tatlıyı iftarın hemen sonrasında yemek yerine bir miktar geciktirerek yiyebileceğiniz gibi tatlı yerine meyve yemeyi de tercih edebilirsiniz.
İftarınızı açtıktan sonra başlangıç olarak çorba tüketmeniz ve sıvı ağırlıklı yemekler yemeniz faydalı olacaktır aynı zamanda bol sebze ağırlıklı yemekler yemeyi tercih edin.
Hem iftarda hem de sahurda yavaş yavaş yemek yemeye özen gösterin. Küçük lokmalar halinde ve sindire sindire yiyin.
Bol miktarda yoğurt tüketin ve en azından sahurda 1 bardak ılık light süt için.
İftardan sonraki süreçte eğer bir şeyler içecekseniz tercihiniz normal çay yerine bitki çayları olabilir. Özellikle yeşil çay içmeniz de yağ yakımına faydalı olacaktır. Eğer Türk kahvesi içecekseniz şekerli içmek yerine en azından orta şekerli içmeniz daha yerinde bir tercih olacaktır.