Telegram Güvenliği Artırıyor

Telegram Güvenliği Artırıyor

Yaklaşık bir ay önce, mesajlaşma servisi Telegram, App Store’da dünyada yaklaşık 50 ülkede listelerin ilk sırasına yerleşmeyi başarıp popülaritesinde büyük bir patlama yaşamıştı. WhatsApp’in geçici hizmet kesintisi ve güvenlik problemi, Telegram’ın gizlilik odaklı uygulamasını sunması için müthiş bir ortam sağladı.

Geçtiğimiz günlerde Telegram mobil uygulamalarına birkaç yeni özellikle birlikte bir güncelleme yayınladı. Bu özelliklerden biri LINE, WhatsApp ve KakaoTalk gibi üretken mesajlaşma servislerinden bekleyeceğiniz türde bir yenilik. Diğer özellikse tahmin edemeyeceğiniz türde bir şey. İlki, bir kullanıcıdan diğerine ses kaydı gönderbilmesi sağlanan ses notları. Mesaj yazma alanının sağında kalan mikrofon ikonuyla tasvir edilmiş özellik, tahmin ettiğiniz şekilde çalışıyor. Kullanıcıya heyecan veren bir yenilik olmasa da, Telegram’ı çok yönlü bir uygulama haline getirmiş oluyor.

İkinci özelliğe gelecek olursak, Secret Chats/Gizli Konuşmalar altındaki bireysel mesajlaşmaları silme işlemlerini eş zamanlı olarak gerçekleştiriyor. Yani, herhangi bir mesaja uzun olarak basılı tuttuğunuzda, size o mesajı konuşmadan kaldırma seçeneği sunuluyor. Kaldırılma işlemini onayladığınız durumda mesaj, sizin tarafınızda da konuşmanın yapıldığı karşı tarafta da siliniyor. Daha önemli olup olmadığı tartışılacak bir diğer noktaysa şu: Karşı taraftan gönderilen mesajları da silebiliyor olmanız. Kısacası, konuşulan her şeyi örtbas edebilirsiniz (tüm konuşmaları veya başka kimsenin görmesini istemediğiniz belli notları).

Gizlilik konusuna önem veriyorsanız -ki son zamanların popüler konusu-  Telegram sizlere tama yakın bir kontrol sunuyor.