İşte Geleceğin Bilgisayarları

Mikrodevre dehası, duygularınızı ve vücut dilinizi anlamlandırabilecek “algısal programlama” teknolojisi üzerine çalışıyor

Mikrodevre dehası, duygularınızı ve vücut dilinizi anlamlandırabilecek “algısal programlama” teknolojisi üzerine çalışıyor.

Intel, bilgisayarların kralı; ancak her zaman yenilikler geliştirmenin ötesinde olmamıştı. İşlemcileri, dünya genelindeki bilgisayarların ve büyük kapsamlı sunucuların %80’inden fazlasında çalışıyor. Aynı zamanda, Intel, akıllı telefonlar ve tabletler konusunda da biraz ilerleme kaydetti. Bilgisayarlara olan ilgiyi yeniden teşvik etmek için, mobil cihaz üreticilerini kendi çiplerini kullanmalarına ikna etmesi gibi, Intel önemli kaynaklarını ve çabalarını “algısal programlama” adını verdiği bir şeye adadı.

Algısal programlama (Perceptual Computing), mesleki veya pazarlamavari bir terim gelebilir; ancak kelimeler neyse, yaptığı iş de o, teknolojinin çevrede olup biteni yorumlamasına yardımcı olmak için algıları kullanıyor. Intel’in algısal programlama ile ilgili araştırmayı sürdüren birimin yönetiminden sorumlu Anil Nanduri, el hareketleriyle işaretler yapma, yüz algılama, ses algılama gibi bu özelliklerin tüm cihazları daha bir “doğal ve çekici” kılması gerektiğini söylüyor.

Amacı, “ bilgisayarı insanımsı kılan algısal girdiler elde etmek,” olarak açıklıyor Nanduri. “Bilgisayara bir kere bilinçaltına değer biçme yeteneğini verdiğinizde, sayısızca muhteşem şey ortaya çıkabilir.”

Cihazlar, duyguları algılayabiliyor olacak ve bir insanın biyometrik verisini sadece bir kamera yardımıyla oluşturabilecek. Kullanıcılarla bir konuşma sürdürebilecek ve bir emre uymak yerine içeriği — ya da ‘bana caz müzik çal’ın ne demek olduğunu — anlayabilecekler. Bilgisayarlar, basit bir şekilde, bütün bir eli algılamak yerine parmakların her birini ayırt edebiliyor olacak ve daha fazla üç boyutlu zenginleştirilmiş gerçeklik sunabilecekler. Intel’in durumunda, şirket görüntüye ve cihazlara yoğunluğu algılayabilmeyi öğretmeye ağırlık veriyor. Bu da, üç boyutlu kameralar sayesinde olası kılınıyor. Üç boyutlu kameralar konusunda, şirket Creative ile işbirliği sağlamakta.

Intel gibi büyük şirketler için büyük tehlike, her koşulda kullanılıp kullanılmayacağını göz önünde bulundurma gerekliliği duymayan en güçlü teknoloji ürününü ortaya çıkarırken hız ve beslemeye odaklanması. Algısal programlama için, Intel, yazılım ve kullanıcılarla başladığını ardından donanıma geçeceğini söyledi. Bunu yapmak için, Intel geçen sene bu teknolojinin yazılımcıların ilgisini çekmesi için bir yazılım geliştirme aracı (SDK) yayınladı. O zamandan bu yana, SDK 26,000’den fazla kere indirildi. Intel, algılsal bilgisayar programlama konusunda oldukça ciddi — öyle ki, yazılımcılar bu teknolojiyle ilgilensin diye 100 milyon dolar ödüllü yarışmalara sponsor bile oldu. Intel, yakın zamanda son kazananları duyuracak.

Nanduri: “Kullanıcılar adına konuşmak gerekirse, benim bundan çıkarım ne olacak? Bu sebeple, donanım veya bir cihaza dönüştürmeyi gündeme getirmeden daha çok ekosistemine odaklanak, bunu bir yıl önceden başlattık.”

Ancak şimdi, Intel ekosistemin, donanımında konuşmaya başlayacak kadar geliştiğine inanıyor. Cihazlar, Intel’in algısal programlama denemelerini içerecek şekilde gelecek yıl çıkarılacak. Bu cihazların tümünün Intel’in çipleri kullanması ümit ediliyor. Teknik olarak, bazı özellikler Qualcomm gibi markalardan çipler kullanarak da kullanılması mümkün olabilir. Ancak, Intel, özellikleri çalıştırabilmek için ihtiyaç duyulan gücün daha yüksek kalitede çipler gerektirdiğini söylüyor.

Başlarda, algısal programlama özellikleri, yalnızca tablet ve bilgisayarlarda kullanılan Intel’in Core serisinde —mobil cihazlarda kullanılan düşük güçteki Atom serisinde değil— çalışıyor olacak. Ancak, şirket sonrasında, özellikleri kendilerinin daha fazla enerji idareli işlemcilerinde çalışıyor hale getirmeyi, aynı zamanda güçlendiriciler, araçlar ve algısal programlamayla yapılabileceklerin avantajını sağlayabilecek grafikler de eklemeyi planlıyor.

Nanduri: “Çoktan ileriyi düşünmeye ve insanların iki ya da üç yıla ihtiyaç duyacağı kullanım gereksinimlerini araştırmaya başladık.

Bilgisayar programlamanın bazı elemanları, ürünlerde çoktan görüldü. Microsoft Xbox’ın Kinect’i bu örneklerden biri, Siri ve Google Now da ses algılama için örnek verilebilir. Ancak Intel, bu örnekleri, bir metreden daha yakın kısa-menzilli bir mesafedeki etkileşime odaklanarak, bir aşama daha ileriye taşıdığını söylüyor. Bu da teknolojinin, sadece bir kol ya da doğrudan bir insanı algılamak yerine parmakları ayırt edebilme yeteneğini sağlamak gibi algılamanın çok iyi bir seviyesine ihtiyaç duyduğu anlamına geliyor.

Ancak bu özellikleri gerçekten kullanılabilir hale getirmek, Intel için büyük bir çaba gerektiriyor. Intel, hareket algılama ve diğer özelliklerin her durum için ideal sonuç veremeyeceğini biliyor. Bilgisayar kullanıcıları, örneğin, ellerini kaydırarak bir sunum slayt gösterisi yapamayacaklar. Ancak bu hareketleri, slaytı arkadaşlarına göstermek istediklerinde kullanabilecekler. Oyun oynama, bilhassa, eğitim ve ilgili alanların haricinde programlamanın ciddi uğraşlar harcadığı alanlardan biri ve olay sadece bilgisayarlar değil. Bu teknoloji, önümüzdeki yıllarda gelecek olan cihazların büyük bir oranında yerini alacak.

Şirket, Ocak ayında, Las Vegas’taki Computer Electronics Show’da daha fazla detay sağlayacak.

Nanduri: “Algısal programlama, bir çok konuda ‘her şey’ olmak üzere. Her yerde olacak.”