Arapçada rahat-ul hulküm (Boğaz rahatlatan) kelimesinden "Lokum" olarak Türkçe'ye geçmiştir. Lokumun tarihinin tam olarak nasıl başladığı bilinmesede 15yy Anadoluda yapıldımaya başlandığı düşünülmekte ama bazı kaynaklarda lokumun Muhittin Hacı Bekir tarafından 1. Abdulhamit için hazırlanmış özel bir şekerleme olduğuna inanıyor. Her kimin için hazırlanmış olursa olsun osmanlıdan bu yana değerini hiç kaybetmeden günümüze kadar gelmeyi başarrmış bir şekerleme.Temelde su şeker ve nişaştadan hazırlanan lokumun en ünlüleri Afyon ve Safranbolu lokumlarıdır. Fındıklı, güllü, kaymaklı, hindistan cevizli ve damla sakızlı gibi bir çok türde üretilen lokum günümüzde güçlü bir karbonhidrad kaynağıdır. Eski zamanlarda hindistan cevizi pahalı olduğu için hindistan cevizli lokumlar için kürklü lokumlar denirmiş. Lokum özellikle böbrek hastalarına sıklıkla tüketmesi önerilir çünkü tüketiminden sonra kanda ürik asit ve keratin bırakmaz. Lokumun yurt dışında tanınması ise 18yy'da ingiliz bir gezginin lokumu Avrupa'ya götürmesiyle olmuştur. Avrupa'da Turkish Delight olarak tanınan lokum pekte iyi bir mutfağı olmayan ingilizler tarafından kısa sürede sevilmiş ve Avrupa'ya yayılmıştır. Ünlü Komutan Napolyon'un ve ressam Picasso'nun en sevdiği yiyecekler arasında yer alan lokum Günümüzde de popülaritisi hız kesmeden devam ediyor. Özellikle İngilterede 180 milyon dolar bütceyle çekilen "Narnia Günlükleri" filminin bir sahnesindede Türk lokumları gösterilmiş bu da İngiltere'de lokum satışlarını %200 oranında arttırmış yine Madonna Candy shop şarkısında Türk lokumu sözünü kullanmıştır. Bütün bu gelişmeler lokumu yeniden yurtdışında popüler olmasını sağlamıştır.
2007'yılında Rumlar Lokumun isim hakını almış olsalarda lokum hala bir Türk yiyeceği olarak dünyada kabul görüyor ve seviliyor.