Çocukluğumuzda tanıştığımız ve hep severek yediğimiz çikolatanın tarihi asteklilerle başlar. Asteklerde üst kademenin ve soyluların içtiği çikolata o kadar değerliydi ki çekirdekleri para olarak kullanılıyordu. Kolomb Amerikayı keşfetmekle beraber kakao çekirdekleriylede tanıştı ve çikolata çekirdeklerini ispanya kralına sundu. İlk kakao çekirdekler taşıyan gemi 1585 yılında ispanyanın sevila limanına yanaştı. İspanya kısa kısa sürede tüm Avrupayı çikolata satmaya başladı.
1847'ye kadar çikolata içilerek tüketiliyordu. Çikolatanın yenecek katılığa getirme macerası ilk Hollandalı kimyager Conrad j van Houten kakao yağını çıkartmasıyla başladı. İlk yenen çikolatayı üreten ise Joseph Fry'dı Joseph Fry çikolatayı hamur haline getirmeyi başarmıştı fakat çikolata Bitter tatdaydı. 1875'te İlk sütlü çikolatayı Daniel Peter üreterek çikolatayı tatlı hale getirdi.
Günümüzde çikolata yapımı bir sanat olarak görülüyor. Önemli olan çikolata ile beraber kullandığınız diğer malzemeler ve oran genel olarak çikolata yapımı kakao çekirdekleri ayıklanıyor, ateşle kavruluyor, daha sonra kakao kabukları kırma makinaları soyulduktan sonra bir kez daha ayıklanır ve ezilerek Kakao haine getirilir, Kakao süt ve şeker, vanilya kimi zaman fındık, fıstık, katılıp karıştırılıyor hamur haline getiriliyor ve kalıplara konuluyor. Çikolatalara nemlenmemesi için yaldızlı kağıtlarla sarılı kaplanır ve mahsende soğumaya bırakır.
Ülkemizde ilk çikolata fabrikasının bazı kaynaklara göre 1924 bazı kaynaklara göre 1927'de istanbul da yabancı yatırımcılar tarafından kurulur. Çikolata başta elit bir kitlenin tükettiği birşey olsada 1970'de Türkiyede yaşanan endüstriyelleşmeyle beraber Türkiye'de çikolata lezzeti tüm halk tarafından tanınmaya başladı. Bugün çocuk ve yetişkinler tarafından sıkça tüketilen çikolata günümüzde bir çok firma tarafından üretiliyor.