İstanbul Teknik Üniversitesi

Türkiye’de yükseköğrenimini teknik bilimler alanında almak isteyen öğrencilerin çok büyük bir kısmının hayalini İstanbul Teknik Üniversitesi süsler.

Altı enstitü ve on üç fakülte ile yükseköğrenim hizmeti veren İstanbul Teknik Üniversitesi, toplamda dört ana kampüsten meydana gelir. Yirmi beş bini aşkın öğrencinin öğrenin gördüğü üniversitede, iki bin iki yüz öğretim görevlisi derslere girmektedir. Öğretim görevlisi kadrosunda dört yüz otuz profesör bulunmaktadır.

Öğrenim görülen lisans programlarının hepsi IMO, NAAB, EUA, ABET gibi kurumlar tarafından akredite edilmiştir. Öğrenim dili İngilizce olan İstanbul Teknik Üniversitesi’nde yedi gün, yirmi dört saat hizmet veren zengin bir kütüphane bulunmaktadır.

Lisans diploması veren ve dört ila altı yıl arası öğrenim süresi olan; İnşaat Mühendisliği, Geomatik Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği, Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği, Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, Endüstri Ürünleri Tasarımı, İç Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Matematik Mühendisliği, Fizik Mühendisliği, Kimya, Moleküler Biyoloji ve Genetik, İnsan ve Toplum Bilimleri, Makina Mühendisliği, İmalat Mühendisliği, İşletme Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Kontrol Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Uzay Mühendisliği, Meteoroloji Mühendisliği, Maden Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Jeofizik Mühendisliği, Cevher Hazırlama Mühendisliği, Gemi Makinaları İşletme Mühendisliği, Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Tekstil Mühendisliği, Moda Tasarımı, Tekstil Geliştirme ve Pazarlama, Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinin yanı sıra; enstitü ve konservatuarları ile de öğretim yaşantısına devam etmektedir.

İstanbul Teknik Üniversitesi Tarihi

Osmanlı Padişahı Sultan Üçüncü Mustafa’nın hüküm sürdüğü tarihlere kadar dayanan köklü bir geçmişe sahip İstanbul Teknik Üniversitesi; Batı’nın normlarına uygun mühendis yetiştiren ve takvimler 1773 yılını işaret ederken “İmparatorluk Deniz Mühendishanesi” (Mühendishane-i Bahr-i Hümayun ) ismi ile Macar asıllı Baron de Tott tarafından kurulmuştur. Haliç Tersanesi bünyesinde hizmet veren bu okul; deniz haritaları çizen ve gemi inşaatı projesi çıkaran uzmanları yetiştirmekle mükellefti.

Kesin olmamakla birlikte, Cezayirli Seyyid Hasan Hoca isimli şahıs bu okulun ilk “baş hoca” unvanını alan kişidir. Cezayirli Seyyid Hasan Hoca’nın birden fazla lisana hakimiyetinden ve gemi mühendisliği alanında eğitim almış olması zannedilmektedir. Cezayirli Seyyid Hasan Hoca’nın okul kütüphanesine birçok kitap kazandırdığı da iddialar arasındadır. Okulun kurucusu olan ve Devleti Aliye’ye büyük hizmetleri geçen Baron de Tott’ta bu kurumda derslere girmiştir.

Dönemin hükümdarı Üçüncü Selim tarafından bu okula ehemmiyet verilmekte idi. Zira birçok eğitim gereci alınması emri veren ve okula ait matbaa yaptıran Üçüncü Selim; Topkapı Sarayı’nda bulunan kütüphaneden birçok kitabı da bu okula yollamıştır.

Tarih 1847 senesini gösterirken, okul müfredatına eklenen mimarlık dersleri ile Osmanlı’nın seçkin Mimarları yetiştirilmeye başlandı. 1909 senesinden itibaren ise, o güne dek orduya personel yetiştiren kurum, tamamen sivil mühendis ve mimarları mezun etmeye başladı

Cumhuriyetin ilan edilmesi ardından mevcut müfredatlar yenilendi ve demiryolu, inşaat, yol ve mimarlık alanlarında eğitim vermeye devam etti. Bu yıllarda okulun adı “Mühendis Mekteb-i Alisi” olarak anılıyordu.

1940’lı yıllarda uluslararası bir eğitim kadrosuna sahip olan okul, Türkiye’de ve dünyada alanında önemli bir konuma geldi. 1944 yılında ise “İstanbul Teknik Üniversitesi” olarak isim değiştirdi.

Günümüzde birçok teknik konuda eğitim veren kurum, dünyadaki en önemli mühendis yetştirici kurumlarından biridir.