Gebelik Oluşumu ve Hafta Hafta Gebelik-3

Hafta hafta gebelik yazımıza 21. Hafta ile anne ve bebekte görülen değişimleri anlatmaya devam ediyoruz.

21-22. Haftalar: Annede gebeliğin ilerlemesiyle birlikte bağırsaklarda gaz şikayetleri ve kasıklarda ağrı şiddeti artmaktadır. Kabızlığa bağlı olarak basur oluşumu görülebilmekte, doktora görünmek gerekmektedir. Bebeğin 28 cm olduğu bu dönemden itibaren doğumun yaklaşmasına bağlı olarak en ufak bir sorunda doktora başvurmak çok önemlidir.

23-24. Haftalar: günlük ayakta kalma suresine bağlı olarak ayak ve ellerde ödem oluşmaya başlamakta şişkinlik bileğe ve uyluk kemiğine doğru yayılmaya başladığında daha dikkatli olunmalı mutlaka konu ile ilgili doktora bilgi vermelidir. Ayrıca hamilelik süresince kilo alımına engel olmak mümkün değildir. Ayda 2 kilo almak normal kabul edilirken kilo artışının doktor tarafından takip edilmesi en doğrusudur.

25-26. Haftalar: hamilelik boyunca gerilen karin kaslarında meydana gelen kalıntıları engellemek amacıyla zeytinyağı veya kakao yağı ile nemlendirilmesi iyi gelecektir. Ödem oluşumuna karşı ise özellikle çalışan anneler 2 saatte bir 10 dakika ayaklar yukarıda olacak şekilde dinlenmesidir. Ayrıca yüksek tansiyona karşı da dikkatli olunmalıdır. Bu süreçte bebek artık 36 cm boyuna ulaşmıştır.

27-28. Haftalar: ikinci trimester denilen altı aylık sürecin bittiği bu dönemde bebek artık 1000 gr olduğu için varis, hemoroit, bacaklarda kasılma gibi şikayetler artmaktadır. Bu tur şikayetler doktora bildirilmelidir uygun ilaçlar mutlaka kullanılmalıdır. Bu haftalarda öldürürken veya günlerden idrar kaçırma problemleri bebeğin ters gelmesi nedeniyle olmakta; ancak 36. Haftadan sonra bebeğin başı doğru pozisyona dönmektedir. 1 saatte bir 4-5 sefer adet sancısına benzer ağrılar oluştuğunda ve devamında kanlı akıntı veya vajinadan sıvı kaçağı olduğunda erken doğum riskine karşı doktora haber vermelidir.

29-30. Haftalar: doğumun yaklaşmasıyla sırt ve belde ağrılar artmıştır. Yürüyüş ve yüzmek ağrıların hafiflemesini sağlayacaktır.

31-32. Haftalar: Bebeğin 42 cm olduğu bu donemde annenin sabah kahvaltıdan sonra bebeğin 2 saat içinde 2 kere hareket edip etmediğini takip etmesi çok önemlidir. 32. Haftadan itibaren 8. Aya girilmiş ve plesantada meydana gelen sorunlara bağlı ağır kanamalar oluşmakta ve böyle durumlarda acil müdahale yapılması şarttır.

33-34. Haftalar: bu donemde ellerde uyuşma ve karıncalanmanın yani sıra karpal tünel sendromu denen ve el ateli kullanımı gerektirecek sorunlar meydana gelebilmektedir. Ayrıca bacaklarda da kasılmalar oluşmaktadır. Bebek artık 45 cm boyuna gelmiştir.

35-36. Haftalar: bu haftalardan itibaren yalancı doğum sancılarının oluşması olağan bir durumdur. Ayırt edilemediği durumlarda doktora başvurulması ve NST yaptırılması en iyi yöntem olacaktır.

37-38. Haftalar: doğuma 2-3 hafta kaldığı bu dönemde bebek artık 2900 gr olmuş ve doğumun her an olabileceği bilinmelidir.

39-40. Haftalar: annenin rahat olması doğumun daha rahat olmasını ve daha az ağrı çekecektir. Bu nedenle anne adayının gün boyu evde olmayıp dışarı çıkması psikolojisini rahatlatacaktır. 40. Hafta artık final olmakta ve bebeğin boyu 50 cm ve kilosu yaklaşık olarak 3400 gr olmuştur.hafta gebelik

41. Hafta: gün aşımı olarak nitelendirilen bu donemde gecikmeye bağlı olarak plesantada meydana gelen yaslanma bebeğe giden besin miktarını etkilediğinden 3 günde bir ultrason ve gerekli rakipler yapılmalı 10 gün olduktan sonra daha fazla beklenmemesi ve doğum sekline doktorun karar vermesi üzerine doğuma bir an önce başlanması gerekir.