Gebelik Süreci ve Hafta Hafta Gebelik-2

Hafta hafta gebelik yazımıza 11. Hafta ile anne ve bebekte görülen değişimleri anlatmaya devam ediyoruz

11.Hafta: bebeğin artık 50 mm boy ve 8 gr gibi bir ağırlığa ulaştığı haftalarda belde ve ayaklarda büyük sıkıntılar, ağrılar ve yakınmalar olmaktadır. Çözüm olarak bel boşluğuna küçük bir yastık ile destek yapmak ve oturma sırasında bu desteği her zaman kullanmak iyi olacaktır. Ayaklarda oluşan kramplar için ise ayakları yukarı kaldırarak uzanmak ve ayakları gergin tutmak gerekiyor.

12.Hafta: anne adayları için mide bulantılarının azalmaya başladığı ve karnın daha yuvarlak hale geldiği bir dönemdir. Bu süreden itibaren kilo artışı hızlanmaya başlayacağından dolayı dikkatli olunmalı ve haftalık olarak annenin kilo artışını takip etmesi bebeğe etkisi olmayacak kilo artışını engelleyebilmesi noktasında etkili olacaktır.

Sebze-meyveyi bol tüketmeye, protein alımına ve çok fazla karbonhidrat tüketmemeye dikkat edilmelidir. Ayrıca günde 6-8 bardak olmak üzere hafta hafta gebeliksu tüketimi de çok önemlidir.

13.Hafta: bu süreçte hamileliğin ilk 3 ayındaki ağrı, sızı ve bulantılar yok olmaya başlayacaktır. Hamileliğin son evresine kadar rahat bir dönem geçiren hamilelerde mide rahatsızlıkları ise Folik asit kullanımına bağlıdır. Bu süreçte artık çocuk bakımını öğrenmeye başlamalı, çocuk doktoru konusunda araştırmalar yapılmalıdır.

14.Hafta: bu dönemde annenin göğüsleri artık bebeğe hazırlanmak üzere büyümeye devam edecek ve çatlamalarda görülebilecektir. Bu durumda nemlendirici ve kremler kullanılmalıdır. Ayrıca bazı hamilelerde memelerden sarı bir sıvı gelmektedir. Bu durum çoğunlukla korku ve endişeyle karşılanırken aslında hiçbir sorun yoktur. Gelen sıvı bebeğe ilk sıvısı olacak olan kolostrumdur.

15.hafta: çevreden gebeliğin fark edilmeye başladığı bu dönemde bebeğin hareketleri de artık anne tarafından tanımlanmaya başlanır. Bebeğin ağırlığının 70 gr olduğu bu dönemde bebeğin saçları, kaş ve kirpikleri oluşmaya başlar.

16.hafta: çoğu annede hamileliğin etkisinde burun kanamalarının oluşması doğal bir durumdur. Ancak doktor bilgisi olmadan her hangi bir burun damlası kullanılmamalıdır. Üçlü test denilen bebeğin zihin gelişimi için büyük önem taşıyan uygulamaların yapıldığı bu dönemde ultrason sırasında bebekte emme refleksi görülmesi sık rastlanan bir olaydır. Bebek artık 101, 5 cm ve 100 gr olmuştur.

17.Hafta: anne için huzursuz geceler başlamıştır. Rahat bir şekilde uyuyabilmek için en iyi pozisyon sol yana doğru yatmaktır. Ayrıca rahat kıyafetlerin daha fazla ihtiyaç duyulduğu bir dönemdir.

18.Hafta: annede yüzde cilt lekelenmeleri ve ince çizgilerin oluştuğu bir dönemdir. Ancak bu durum hamilelik sonrasında tamamen yok olacaktır. saçlarda ise zayıflama ve güçsüzleşme görülmektedir.

19.Hafta: annenin kendini daha güçsüz hissetmeye başladığı bu dönemde hafif hafif egzersizlere ve özellikle yürüyüşlere başlanmalıdır. Bebeğin 15 cm olduğu bu dönemde artık tamamen dıştan gelen sesleri işitebilmesi, annenin bebeği ile iletişim kurması için çok güzel bir dönemdir.

20.Hafta: hamileliğin yarısına ulaşılan bu dönemde artık anne için karında çatlaklara bağlı kaşınmalar başlamıştır. Ancak bu durum nemlendirici kremlerle çözülebilmektedir. Bebek artık 16.5 cm olmuştur.