Mide bulantıları, kusmalar, halsizlik gibi hamilelik belirtileri ile birlikte artık 9 aylık hayat şartlarının tamamen değişeceğini bir döneme giriliyor. Büyük bir heyecanla beklenen bebeğin dünyaya gelmesi için geçirilmesi gereken 9 ay 10 günlük süre; yani 40 hafta. Peki, bu 40 haftalık sürede annede ve annenin vücudunda gelişen bebekte ne gibi değişimler meydana geliyor.
Hamile olduğunu öğrendikten sonra doktora başvuran anne adaylarına ilk başta son adet tarihi soruluyor. Bunun nedeni ise hamileliğin başlangıcının adet döngüsünün yaklaşık olarak 14. Gününe denk gelmesidir.
Hafta hafta gebelik süreci:
1-4. haftalar: adet sürecinin ardından döllenme için seçilen yumurta sperm ile buluşması ile birlikte tüplerde döllenme başlayacak ve 7-10 günlük bir sürecin ardından rahime yerleşecektir. Bu süreçte vücut kendini bebeğin oluşumuna hazırlayacak ve sağlıklı şekilde hamileliğin devam etmesi için enfeksiyonlara karşı embriyonun içinde bulunduğu amniotik kese oluşacaktır. Rahime yerleşme aşamasında bazı bayanlarda belli belirsiz kanamaların oluşmasında hiçbir sakınca yoktur.
5.hafta: gebelik testinde anlaşılan hamileliğin durumunu kontrol amaçlı doktora başvurulmalıdır. Bu süreçte halsizlik, grip, ağızda tat değişikliği, sık idrara çıkma, adet sancısına benzer ağrıların oluşması gayet normaldir. 5. Haftanın sonunda embriyo 1,5-2 mm boyutlarındadır.
6.hafta: Bu haftada bulantı ve koku hassasiyeti artmakla birlikte 12. Haftaya kadar devam edecektir. Kasık ağrılarının artmış olması, kanama olmadığı sürece sorun oluşturmayacaktır.hafta hafta hamilelik
7.hafta: belde kalınlaşma ve hormon değişikliklerine bağlı olarak cilt yapısının bozulması söz konusudur. Bu anlamda mide bulantılarının azaltılması amacıyla kullanılan B6 vitaminin cilt koruma özelliği faydalı olacaktır. Embriyo 9-11 mm boyundadır.
8.Hafta: gebelik ile birlikte hazımsızlık ve mide şikayetleri artar. Kilo artışı görülmektedir. Bebek 10-13 mm boyutlarındadır.
9.hafta: bazı hanımlarda bu haftada kanamalar oluşmaktadır. bu durumda doktor ile görüşmek gereklidir. Özellikle dış gebelik ihtimaline karşı ultrason muayenesi şarttır.
10.hafta: bu haftada kilo artışına bağlı olarak annenin kendi kıyafetlerinde daraldığı; ancak hamilelik için üretilen kıyafetleri de aşırı bol bulduğu tam bir geçiş dönemi olarak değerlendirmek gerekmektedir. bu dönemde anneyi rahatsız etmeyecek beli lastikli veya ipli pantolon, eşofman ve rahat elbiselerin tercih edilmesi daha iyi bir tercih olacaktır.