Bağırsakların Hızlı Çalışmasını Nasıl Sağlarız?

Bağırsakların düzenli ve düzgün çalışması, sindirimin kolay sağlanması, şişkinliğin önlenmesi amacıyla gerekmektedir. Gün boyunca bir defa tuvalete çıkmak...

Bağırsakların düzenli ve düzgün çalışması, sindirimin kolay sağlanması, şişkinliğin önlenmesi amacıyla gerekmektedir. Gün boyunca bir defa tuvalete çıkmak normal olarak kabul edilmektedir. Gün içerisinde 25-30 gram kadar lif tüketimi yapmak insanların bağırsaklarının çalışması için oldukça önemlidir. Ayrıca gün içinde bir insan normal olarak en az 2 litre su tüketmesi gerekir. Bu bağırsakların çalışmasına ve besinlerin rahat sindirilmesini sağlar.  Bu sayede bağırsaklar hızlı çalışacak ve zayıflamamızda da büyük katkısı bulunacak. Sizde bu yiyecekleri tüketerek bağırsaklarınızın daha iyi çalışmasına yardımcı olurken zayıflayabilirsiniz.

Bağırsakları Çalıştıracak Yiyecekler Neler?

Bakliyat:

İçerisinde fazla miktarda lif içeren fasulye, mercimek, baklagiller ve bezelye gibi yiyecekler sindirim sisteminin hızlı çalışmasına yardımcı olur. Bir bardak mercimeğin içerisinde 15 gram lif içerirken, bir bardak bezelyenin içinde ise 16 gram kadar lif bulunmaktadır. Bu miktarlar günlük vücudun ihtiyacı olan lif miktarının yarısını karşılamaktadır. Bağırsaklara faydası bulunan bu yiyecekler aynı zaman içinde vücuda demir, protein ve mineraller içermektedir.

Kepekli Tahıllar:

Kepekli ürünlerde aynı bakliyat ürünleri gibi lif oranı fazla bulunan yiyecekler arasında yerini alır. Sabah kahvaltılarda da süt ile tüketebilirsiniz. Gün boyunca da kalorisi yüksek atıştırmalıklar yemek yerine bit avuç kadar kepekli tahıllardan üretilen yiyeceklerden yemek sağlıklı bir atıştırmalık olacaktır.

Kuru Meyveler:

3 tane kurutulmuş olan incir 1.5 gram kadar, 2 tane kurutulmuş kayısı 1.7 gram, 3 tane kuru erik da ise 1.9 gram lif bulunmaktadır. Bu gibi kurutulmuş olan meyveleri gün içinde atıştırmalık olarak tüketerek hem açlığınızı bastırabilirsiniz, hem de metabolizmayı hızlandırır ve sindirim sistemini sağlıklı bir şekilde çalıştırabilirsiniz.

Taze Meyveler:

Meyveler doktorlarında o tavsiye ettiği yiyecekler arasında bulunuyor. Sağlık açısından birçok etkisi bulunan meyveler, sindirim sisteminin de çalışmasına yardımcı oluyor. Lif açısından zengin olan meyveler, günlük vitamin, protein ve mineral ihtiyacımızı da karşılamakta. Bir bardak ahududu 8 gram olurken, normal boylarda armut ise 5.5 gram lif içermektedir. Lig açısından zengin bulunan meyveler arasında portakal, kabuklu yenilen elma, çilek, muz, şeftali, kavun, kivi, karpuz, avokado gibi meyvelerdir. Doğal ve hormonsuz meyveler tüketmeye dikkat edin.

Sebzeler:

Bağırsakların çalışmasına yardımcı olacak yiyecekler arasında sebzeler ilk sıralarda yer alıyor. Bunların en etkilisi enginar, şalgam, mısır, brokoli, patates, brüksel lahanası yer alıyor. Sebzelerin de lif oranı yüksek bulunarak sindirim sistemini harekete geçiriyor.

Su:

Yiyecekler ile birlikte alınan liflerin sindirilmesinin en kolay yolu su içmektir. Bağırsaklar bu sayede daha kolay çalışarak sindirimi kolaylaştırıyor. Gün içinde mutlaka çay, kahve ve içecekler haricinde en az 2 litre su tüketilmesi tavsiye edilir. Yeterli miktarda su tüketilmeyince bağırsaklarda sertleşme başlayarak, tuvalete zor çıkma ve kabızlık problemleri ortaya çıkmaktadır.

Bağırsaklarda Bulunan Bakterileri Neler Artırır?

İnsan vücudunda besinlerin parçalanmasına yardımcı olan ve tehlikeli bulunan mikroorganizmalarla savaşmakta olan probiyotik adında bakteriler mevcut bulunuyor. İsimleri Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus acidophilus olan bakteriler vitamin ve minarellerin alınmasında oldukça yardım eder. Ayrıca bağırsaklarla birlikte idrar yolu patarojenlerine karşı koruma sağlar. Antibiyotik kullanmak bu bakterilerin azalmasına sebep olur. Sindirim sistemini oldukça yavaşlatır. Probiyotik açısından zengin olan ürünler ise bu bakterilerin artmasını sağlar işte bu ürünler;

Süt Ürünleri:

Süt ve süt ürünleri probiyotik açısından zengin olan yiyecekler arasında yer alıyor. Dışarıdan aldığınız süt ürünlerinin açıklama bölümünde ‘canlı ve aktif ürünler içerir’ yazısına yer veriliyorsa bu ürünler iyi bakteriler içermektedir.

Prebiyotikler:

Bunlar enginar, sarımsak, bal, muz ve çilek gibi yiyeceklerin içerisinde doğal olarak bulunmakta olan probiyotik yani iyi bakterilere enerji sağlayarak besinlerin parçalanmasını hızlandırmasını sağlar.

Takviyeler: Bazı insanlarda laktoz intoleransı bulunan probiyotik bakımından zengin bulunan süt ve süt ürünleri tüketemeyen kişiler doktor tavsiyesi üzerine takviyeler alabilirler.