Hıçkırığın Nedenleri ve Hıçkırığı Geçirme Yöntemleri

Hıçkırık, hiç olmadık zamanlarda beliren ve oldukça da canımızı sıkan bir an önce kurtulmak istediğimiz bir durumdur.

Karın boşluğumuz ile göğüs boşluğumuz arasında diyafram kası bulunur. Bu kas aynı zamanda karın boşluğu ile göğüs boşluğunun birbirinden ayrılmasını sağlar. İşte bu diyafram kasında bazı nedenlerden dolayı aniden, istem dışı kasılmaların meydana gelmesi sonucunda hıçkırık meydana gelir. Kasılma ile birlikte nefes borumuzda ve ses tellerimiz arasındaki açıklık kapanacak ve aniden soluk alıp vereceğimiz için hıçkırıktaki ses ortaya çıkmış olur.

Hıçkırık, hemen hemen her insanda görülebilecek bir durumdur. Kafaya takılabilecek ya da herhangi bir rahatsızlığın belirtisi olabilecek bir durum değildir. Bazı durumlarda hıçkırık üst üste sanki bir nöbet geçiriyormuş gibi de yaşanabilir.

Hıçkırığın Nedenleri ve Hıçkırığı Geçirme Yöntemleri

Hıçkırığın Sebepleri Nelerdir?

Nedeni hepimizce merak edilen hıçkırığın bir çok nedeni olabilir. Hıçkırığın sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz:

- Çok sıcak ya da soğuk yemek yenilmesi,

- Aşırı alkol tüketimi,

- Baharatlı yiyecekler yenilmesi,

- Çok hızlı yemek yemek,

- Soğuk havanın yutulması,

- Yemek yenildikten sonra ani ve zor hareketler yapmak

- Bebeklerde beslenme sonrası doğal olarak oluşan hıçkırık

- Aşırı stres, korku ve heyecanlanma durumu

* Midede genişlemenin meydana gelmesi

Hıçkırığı Nasıl Engelleriz?

Hıçkırık çok fazla önemsenebilecek bir durum değildir. Bir süre sonra kendiliğinden geçecektir. Ancak hıçkırığı durdurmak için bazı yöntemler denenebilir. Eğer hıçkırık tuttu ise korkmamanız, heyecanlı ise heyecanınızı yatıştırmaya çalışmalısınız. Kısa bir süre nefesinizi tutup bırakmanız hıçkırığın geçmesini sağlar. Ayrıca 1 bardak soğuk su (hatta buzlu olabilir) veya limon suyu içebilirsiniz. Suyu küçük yudumlar halinde içmeniz faydalı olacaktır. Yine 1 adet küp şekeri ağzınızın içinde eritme suretiyle yemeniz de hıçkırığı engelleyecektir. Eğer bebeğinizi hıçkırık tutmuşsa çok az miktarda ılık su içirmeniz ya da 1 çay kaşığı kadar ıhlamur içirmeniz hıçkırığın geçmesini sağlayacaktır.

Siz de eğer sık sık hıçkırığa tutulan biriyseniz hıçkırığı geçirmek için bu yöntemleri deneyebilirsiniz.