Geleceğin Yakıtı Etanol

Çevre dostu olması nedeniyle fosil yakıt türevlerine rakip olarak, geleceğin yakıtı olmaya aday gösteriliyor. Bu nedenle de Etanolün yakıt olarak...

Çevre dostu olması nedeniyle fosil yakıt türevlerine rakip olarak, geleceğin yakıtı olmaya aday gösteriliyor. Bu nedenle de Etanolün yakıt olarak kullanımı her geçen gün artıyor.

Fosil yakıtlar,  yanmaları sonucu atmosfere yoğun olarak karbondioksit salınımı yaptığından küresel ısınmanın temel sebebi olarak gösteriliyor.  Ayrıca fosil yakıt kaynaklarının gün geçtikçe tükenmesi de dünyayı, alternatif birçok yakıt arayışına itiyor. Etanol, tam bu noktada geleceğin yakıtı olma yolunda umut ışığı olarak ortaya çıktı. Ancak günümüz teknolojileri, etanol yakıt üretimi için çok fazla enerji harcamak zorunda kaldıklarından fosil yakıtla rekabette zorlanıyorlar. Bu da Etanolün geleceğini yeni teknolojilere bağlıyor.

Etanol Yakıt Nasıl Üretilir? 

Etanol yakıtlar çoğunlukla mısır, şeker kamışı ya da buğdayın fermantasyon işlemi sonucu üretiliyor. Çevre dostu olarak kabul görmesinin sebebi; yanması sonucu çevreye yaydığı karbondioksitin, bitkilerin karbondioksit döngüsü için ihtiyaç duyduğu orana eşit olmasından kaynaklanıyor. Böylece atmosfere ekstradan karbondioksit yayılması da önlenmiş oluyor.  

Etanol Yakıt Nerelerde Kullanılacak? 

Kullanılan yakıtlarda yaygın olarak E10(%10) ya da E85(%85) etanol-fosil yakıt karışımı olarak kullanılmaya başlandı. Brezilya dünyanın en büyük etanol üretici ve tüketicisidir, yeni ürettikleri araçların çoğu da etanol yakıt karışımına uygun üretildi. Kolombiya ABD ve Romanya da etanol yakıtı sık kullanan ülkelerdendir. Ülkemizde de E10 karışım olarak kullanılmasına yönelik adımlar ise daha yeni yeni atılıyor. 

Evde Kullanım İmkanları Nelerdir? 

Evlerde kullanılan fosil yakıtlar da çevreye aşırı karbondioksit salınımı dışında, zararlı gaz salınımı da yapıyor. Bu yüzden bir baca yardımı ile zararlı gazların dışarı atılması sağlanırken, bu durum yakıt verimini  3’te 2 oranında düşürüyor. Etanol yakıtlar, çevreye zararlı gaz salınımı yapmadığından bacaya ihtiyaç yoktur; böylece yaydığı enerjinin tamamından faydalanma imkanı sunmaktadır. Bu nedenle de etanolün, şöminelerde yakıt olarak yaygın biçimde kullanılmaya başlandığı bilinmektedir.