Bu konuyla ilgili okumalarımı yaparken, David Klaasen adlı bir yazarın Hayır Demenin Püf Noktaları adlı bir yazısına denk geldim. Yazı gerçekten çok güzel yazılmış, hayır demeyi direkt bitirmekten ziyade (ki böylesi çok daha zor olurdu emin olun) daha da kolaylaştıran bir yol tavsiye eden ve yararlı bir yazı. Ben de oturup yazsaydım buna yakın bir şeyler yazardım diye düşünüp, onun da izniyle yazıyı Türkçeye çevirmek istedim. İşte David Klaasenin kaleminden, 10 maddede daha kolay hayır deme rehberi:
1 - Öncelikle her yardım talebine evet demek zorunda olmadığınızı yüksek sesle tekrarlayarak başlayalım.
2- Çoğu zaman Hayır veya Yapamam kelimesini kullanmak sizi zorlayabilir. O yüzden direkt olarak Hayır / Yapamam demek yerine, Pek mümkün gözükmüyor / Yapabilecek durumda değilim tarzı yumuşatılmış ama aynı sonuca giden kelimeler kullanmaya çalışın.
3- Hayır diyerek karşıdaki insanı değil, onun talebini reddediyorsunuz, bunu unutmayın. Vicdan yapmanıza gerek yok.
4- Bazı insanlar sizin hayır cevabınıza alınganlık gösterebilir, ancak bu konuda yapacak bir şeyiniz yok.
Bu onların problemi. Ama dikkat! Eğer yardıma ayıracak zamanınız olmadığı halde evet yapabilirim deyip sonrasında işi tamamlayamazsanız bu sefer problem sizin olur.
5 - Çoğumuz kendimizi gelen teklife çok hızlı cevap verme baskısında hissettiğimiz için Evet diyoruz.
Halbuki biraz düşünsek bunun mümkün olmadığını bileceğiz. O yüzden, sizden bir şey istendiğinde hemen cevap vermeyin, Şu an uygun değilim, konuyla ilgili sana dönsem olur mu? tarzı zaman kazandırıcı cümleler kurun.
6 - Eğer direkt olarak Hayır demeye zorlanıyorsanız, Hayırdan sonra sebepler sıralayarak elinizi kuvvetlendirebilirsiniz. Hayır, sana yardımcı olamam çünkü elimdeki işi 2 saat içinde bitirmem gerekiyor! gibi.
7 - Empati yaparak da Hayır demenin size verdiği rahatsızlığı en aza indirebilirsiniz. Yardıma ihtiyacın var gibi gözüküyor gerçekten ama şu an inan yardımcı olacak durumda değilim. gibi.
8 - Hayır cevabından sonra konuyu uzatmayın. Bir kaç sebep sıralarsanız amenna, ancak mevzuyu uzatıp neden yardımcı olamadığınızı uzun uzadıya anlatırsanız, samimiyetiniz ve niyetiniz sorgulanabilir.
9 - Eğer karşı taraf yardımcı olmanız konusunda ısrar ederse kibar bir şekilde dişinizi gösterebilirsiniz. Israr ediyorsun ama inan yardımcı olabilecek durumda değilim ve şu an işime dönmem gerekiyor tarzı bir kapanış cümlesi kullanabilirsiniz.
10 - Bazen de, böyle bir ortamdan bilerek ve isteyerek uzaklaşmak en mantıklı yol olabilir. Sürekli yardım isteyen birilerinin olduğu bir ortama girmeyerek, ondan uzakta çalışarak hayır demenin zorluğundan kurtulabilirsiniz.
Sizin hayır demekle ilgili problemleriniz var mı? Yoksa siz kolayca hayır diyebilen şanslı azınlıktan mısınız? Hayır demek için kullandığınız taktikler ve bu konu hakkındaki fikirlerinizi lütfen aşağıdaki yorumlar kısmında paylaşın. Başarılar!