Marie Curie: Bilim dünyasını alt üst eden kadın

İşte biraz kestirmek, dinlenmek, çalışmak ya da güzel bir akşam yemeği için dünyanın en güzel yaşam alanları. Bu yaşam alanlarını gördükten sonra evinize olan bakışınızın hayli değişeceğine emin olabilirsiniz.

1. Eğitimi

Eğitimci ebeveynlerin en küçük çocuğu olarak dünyaya gelen Marie Curie lise eğitimini Polonya'da gizlice eğitim veren bir kurumda gördü. Daha sonra Varşova Üniversitesi'ne kaydolmak istediğinde ise üniversitenin kız öğrenci kabul etmiyoruz yanıtıyla karşılaştı. Bunun üzerine okumak için Fransa'ya giderek eğitimine Sorbonne Üniversitesi'nde devam etti. Fizik ve matematik diplomaları alarak bu okuldan mezun oldu.

2. Gerçek adı

Gerçek adı Maria Salomea Sklodowski'dir. Paris'te üniversite okuduğu sıralarda, daha Fransız olduğu düşüncesiyle ismini kayıtlara ''Marie'' olarak geçirdi. Curie soyadınıysa evlendikten sonra aldı.

3. Evliliği

Marie'nin hocalarından biri, çelik ve manyetizma üzerinde araştırmalar yapması için onu Pierre Curie ile tanıştırdı. İkili bilime olan tutkuları sayesinde birbirlerine aşık olup 1895 yılında evlendi.

4. Araştırmaları

1896 yılında öğretmen diplomasını aldıktan sonra kocasının araç gereçleriyle, Henri Becquerel ve Wilhelm Roentgen'in keşifleriyle ilgili araştırmalar yapmaya başladı. Uranyum'un yanı sıra Toryum mineralinin de ışımalar yaptığını (bu ışımalar daha sonra radyoaktivite olarak adlandırılacaktı) farketti.

Çalışmalarına eşiyle devam ederek Uranyum'un bozunmasından oluşan Polonyum (bu mineralin ismi Marie'nin memleketi Polonya'dan gelmektedir.) ve doğal radyoaktif element Radyum'u buldu. Ayrıca yaptığı çalışmalar bir elementin uygulanan radyoaktif işlemlerden sonra başka bir elemente dönüşebileceğini gösterdi. Daha sonraları ise ''radyum ışımalarının kötü dokulara uygulanması'' bir tedavi yöntemi olarak kullanıldı. Günümüzde kanser tedavisinde kullanılan radyoterapinin kaynağını da bu tedavi yöntemi oluşturur.

6. Röntgen

1914 yılında I. Dünya Savaşı'nın patlak vermesinin ardından taşınabilir röntgen cihazını icat etti ve doktorlara bu cihazın savaş ortamında nasıl kullanılabileceğini öğretti.

7. Yaşadığı zorluklar

Yaşadığı dönemde cinsiyeti yüzünden bilim dünyasında hor görülüp küçümsenmeye çalışılmıştır. Buna örnek olarak tamamı erkeklerden oluşan Fransız Bilim Akademisi'ne üyeliğinin kabul edilmemesi verilebilir. 1906 yılında eşi Pierre Curie'nin at arabasının altında ezilmesinden sonra bu tarz olaylara daha çok maruz kalmıştır. Hatta 1911 yılında ikinci Nobel Ödülü'nü almasının ardından gazetelerde, eşinin yakın dostu ve aynı zamanda evli olan Paul Langevinle arasında aşk dedikoduları çıkartılarak bu başarısı arka plana atılmıştır.

8. İlklerin kadını

1904 yılında Fransa'da gelişmiş bilim alanında doktor ünvanı alan ilk kadındır. Yine aynı yıl eşi ve Becquerel ile radyoaktivite alanında yaptığı araştırmalar sayesinde Fizik Nobel Ödülü'nü alarak bu ödüle layık görülen ilk kadın olmuştur. 1908 yılında eşinin yerine girdiği Sorbonne Üniversite'sinde eğitim veren ilk kadın profesördür. 1911 yılında aldığı Kimya Nobel Ödülü ise onu 2 defa Nobel Ödülü alan ilk bilim insanı haline getirmiştir ve halen 2 Nobel Ödülü alan tek kadındır.

9. Ölümü

Marie Curie yaptığı çalışmalar sırasında radyasyona o kadar çok maruz kalmıştır ki; labaratuvarında kullandığı not defteri bile günümüzde kurşun bölmelerde saklanarak radyoaktif koruma altında incelenebilmektedir. Maruz kaldığı bu radyasyon yüzünden kan kanserine yakalanan Marie Curie 1934 yılında hayata veda etmiştir. Bu yüzden ona bilim için ölen kadın denilmektedir. 

10. Madam Curie

Yaşadığı zorluklara rağmen adı bugün bile bilim adamları tarafından saygıyla anılmaktadır. Ölümünün ardından eşiyle aşkını ve çalışmalarını konu alan ''Madame Curie'' filmi çekilmiştir. Bunun yanısıra ölümünün 10. yılında keşfedilen radyoaktif elemente onun ve eşinin anısına Curium adı verilmiştir. 1995 yılında da Pierre ve Marie Curie'nin naaşları Fransa'nın ulusal anıt mezarı olan Pantheon'a taşınmıştır.