İntikamı Soğuk Olarak Servis Eden 11 Film

İntikam için niye "soğuk yenen bir yemektir" ddediklerini biliyormusunuz? Çünkü acınızı intikam olarak dökmek için ilk önce acınızı unutturmanız gerekir. Bu söz intikam almak isteyen kişi için sabırlı olmanın erdemini anlatır.

1. İhtiyar Delikanlı / Oldboy

Old Boy intikam denince akla ilk gelen filmlerden biri, hatta en en en başta geleni., o derece intikam dolu yanii. Filmde bir odaya tıkılan ve yıllarca o oda da kalmış bir adamın öyküsü. Adam bir şekilde odadan kurtuluyor...  İşte tam o “Aha intikam şimdi başlıyor herhalde” dediğiniz anda film sadece ters köşe yapmıyor, feleğinizi ters çevirip düz bir şekilde sizi şaşırtıyor. Filmin Tür adı ise "İhtiyar Delikanlı". Bir de bu filmde intikam soğuk yenen bir ahtapota dönüşmüş, onu da görüyorsunuz.

2. İntikam Meleği / Sympathy For Lady Vengeance

Oldboy aslında Lady Vengeance ve Mr. Vengeance filmleri ile bir seri. İntikam Üçlemesi olarak anılan bu serinin yönetmeni de saykopat Chan Wook Park. Her ne kadar Oldboy çok bilinse de, estetik, senaryo, olay örgüsü vb. açılardan diğer filmlerin de ondan geri kalır yanı yok. Filmin Türkçe adı ise "İntikam Meleği"

Konusu melek gibi bir kadının, çocuğunu kaçıran ve hapse girmesine sebep olan kişiden almak istediği intikam...  Filmin her anı, her saniyesi intikam dolu ve zihninizin içinde utunulmaz görüntüler bırakıyor... 

3. Haklı İntikam / Sympathy for Mr. Vengeance

Yukarıda bahsettiğimiz Oldboy aslında Lady Vengeance ve Mr. Vengeance serisinin ilk filmi aslında. Üçleme dediysek de, birbirinin devamı olan filmler değil. Filmin konusu doğal olarak baştan sona bir intikam üzerine kurulu. İntikam filmi diye çağırıp seks filmi anlatacak değiliz. Film sağır ve dilsiz Ryu’nun, ölmek üzere olan kız kardeşi için böbrek arayışı, organ mafyasına bulaşması ve mafyanın isteğiyle çocuk kaçırması anlatılıyor. Ryu çocuğu kaçırır da çocuğun babası boş durur mu! İşte asıl intikam orada başlıyor...

4. Ölü Adamın Ayakkabıları / Dead Man’s Shoes

Film başından sonuna İngiliz soğukkanlılığı ile geçiyor. Oyunculuklar şahane.. Filmin başrolündeki Paddy Considine’nin canlandırdığı Richard karakteri sizi duvardan duvara fırlatıyor, iliklerinizi hüpletiyor, ölümün soğuk nefesini ensenize üflüyor. Filmin sonunda da bir “Ohanesburg” durumu var. Demedi demeyin, izleyin.

5. Adalet Peşinde / Law Abiding Citizen

İşte, özellikle bir sahnesiyle intikam duygularıyla dolup taşan insanı, serin sulardan kızgın kumlara atlatan bir film bu. O denli yakıyor yani insanı... Muhtemelen aynı duruma düşecek olsak -evlerden uzak olsun- hepimizin içinden geçecek şey var o sahnede. İzleyin, görün…  

6. Gazap Ateşi / Man on Fire

Film alışagelidik Hollywood filmlerinden ama bu demek değildir ki izlemeyin. İzleyin tabiki de, çünkü Denzel Washington abimiz başrolde. Eski bir suikastçı olan Creasy, Meksika’ya bir arkadaşının yanına gider. Burada zengin bir aile Creasy’yi çocuklarını koruması için tutar. Aldığı önlemlere rağmen Creasy’nin koruduğu ufaklığı kaçırırlar. Creasy’de teller kopar, devreler yanar, intikam meleğinin tillahına dönüşür bizim eleman. Action arayanlar için güzel film, mutlaka izlesinler...

7. Ölümden de Beter / Rolling Thunder

Charles Rane bir savaş kahramanıdır ve yaşadığı kasabada coşkuyla karşılanır, hediye yağmuruna tutulur. Birkaç haydut Rane’i soymaya karar verir. Fakat bunu yaparken Rane’in eşini ve çocuğunu da öldürürler. Rane de intikam ateşiyle yanıp kavrulmaktadır ve arkadaşı Johnny’den (Tommy Lee Jones) yardım ister.

8. Kardeş Gibiydiler / Sleepers

Aslında başlangıçta çok güzel, bir intikam filmi değil en azından. Fakat film ilerledikçe olaylar gelişiyor, merak artıyor … Film, birbirleriyle çok yakın olan 4 arkadaşın, bir kaza sonucu hapishaneye düşmelerini anlatıyor. Ama asıl trajedi de çocuklar hapishane düştükten sonra başlıyor. Uzun bir film, ama her dakikası sizi filme bağlıyor. “Birader intikam bu filmin neresinde” diye çıkışacak olursanız, izleyin görün diyoruz.

9. Münih / Munich

Bir Steven Spielberg filmi bu ve gerçek olaylara dayanıyor. 1972 Münih Olimpiyatları’nda Filistinli bir örgüt tarafından öldürülen 11 İsrailli atletin intikamının Mossad tarafından alınmasının öyküsü. Ama görünüşe göre işler hiç de Mossad’ın istediği gibi gitmemiş, adamlar peşinde oldukları Kara Eylül adlı örgütün hedefi haline de gelmişler. Bir de yine bu olayları anlatan One Day in September adlı belgeseli önerebiliriz.

10. Memento

C. Nolan imzalı muhteşem bir film. Filmde Leonard Shelby’nin karısının intikamını almak için verdiği mücadele anlatılıyor. Fakat tüm olaylar sondan başa doğru anlatılıyor ve film zaten bu yönüyle orijinal. Shelby, olanı biteni araştırırken çok zorlanıyor. Çünkü olanı biteni unutmasına sebep olan bir hastalığı var. Eşinin ölümünden önce olan her şeyi hatırlamasına rağmen, ölümünden sonra yaşadığı bir olayı aklında tutabilme süresi 15 dakikayla sınırlı hale geliyor. Enfes bir hikâye, enfes bir olay örgüsü… Şunu da eklemekte yarar var. Film, seyirciye de hafıza kaybı yaşatıyor. Anlayacağınız seyirciyi de olaylara dahil eden filmlerden biri bu.

11. Kill Bill (Bölüm 1-2)

Bunu herkes biliyor, zaten kapak resmi yapalım diye ekledik ama yine de değinmemek olmazdı. Tarantino amcanın baştan sona intikam temalı harika filmi. İlki, ikincisinden biraz daha hareketli (Biraz değil, bayaa hareketli işte bildiğin). Gelin kızımızın yaklaşık 1.500 kişiyi kılıçtan geçirdiği sahne tek kelimeyle bir harika.