Dişlerimiz hakkında bilinmeyen garip gerçekler

Dişlerimiz her yaştan herkes için yaşam kalitemizi ciddi anlamda etkileyen unsurlardan. Hem modern dünyada hem de geçmişte insanların "diş yolculuklarını" sizler için derledik.

1. İlk diş fırçaları

Günümüzün teknolojisi bizlere çok farklı diş fırçaları kullanma imkanı tanıyor. Ancak bundan yüzyıllar önce insanlar diş temizlikleri için benzer ancak daha doğal yollar tercih ediyordu. Antibakteriyel özelliği olan ağaçların dallarından yapılan bu diş fırçalarının en bilinenlerinden biri de şüphesiz ki misvak.

2. Dişimizi sevelim günü

Çin hükümeti 1.35 milyarlık dev nüfusunun genel sağlık durumu ve diş sağlığını çok yakından takip ediyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri de sağlık harcamalarının kontrol altına alınmasını istemeleri. Bu nedenle her yıl 20 Eylül’de ülke çapında “dişimizi sevelim” sloganıyla bir diş bayramı kutlanıyor.

3. Bakteri madeni diş fırçaları

Günümüzde genelde diş fırçaları ile tuvaletler aynı yerde yani banyolarımızda bulunuyor. Bir teoriye göre her sifonu çektiğimizde tuvaletteki bazı bakterilerin havada uçuşarak diş fırçamıza ulaşması ve dolayısıyla da vücudumuza iletilmesi yönünde. Ancak gerçek biraz daha ilginç. 

Tuvaletlerimiz konu bakteriler olduğunda, evimizin belki de en temiz noktalarından biri olarak kabul edilebilir. Asıl endişe duymamız gereken şey ise aslında tuvaletlerimiz değil, ondan çok daha fazla bakteri içeren diş fırçalarımızın kendileri. Nemli yapısından dolayı bakterilerin üremesi için en ideal noktalardan biri olan diş fırçalarımızı gerçekten sağlıklı şartlarda muhafaza etmek istiyorsak yapabileceğimiz en mantıklı şey onları tuvaletlerimizden uzak tutmaktan ziyade, kuru kalmalarını sağlamak olacaktır.

4. İlginç tedavi yöntemleri

Atalarımız günümüzde kullanılan modern dişçilik tekniklerine hakim olmadıkları için bazı ilginç yöntemleri tarih boyunca kullanmışlar. Örneğin dişi ağrıyan insanların dişlerindeki küçük kurtçukların bu ağrıya sebep olduğuna inandıkları için, küçük kurbağa larvalarını yiyerek bu kurtçuklardan kurtulabileceklerine inanmışlar. Bunun yanında bir diğer ilginç “teknik” ise dişi ağrıyan kişinin dişini bir çivi ile oyması, tamamen kana bulandıktan sonra da bu çiviyi bir tahtaya çakmasıymış.

5. Sentetik diş

Çinliler tarafından yürütülen araştırmalar sentetik diş elde etmeyi amaçlıyordu. Bunu vücut hücrelerinden elde etmeye çalışan uzmanlar bu konuda karşılaştıkları bazı zorluklardan dolayı, sentetik dişi insan idrarından üretmeye yöneldiler. Her ne kadar henüz tam olarak başarıya ulaşmamış bir teknik olsa da ileriye dönük umut vadeden bu çalışmalar hala sürüyor.

6. Sokak dişçileri

Profesyonel anlamda dişçiliğin mevcut olmadığı dönemlerde, insanlar dişleriyle ilgili herhangi bir sorun yaşadıklarında müracaat edebilecekleri bir uzman bulamıyorlardı. Bu nedenle 1800’lü yıllarda dişinizi çektirmek için başvurabileceğiniz yegane merci sokak dişçileriydi ve genelde diş sorunları dişin tamamen çekilmesiyle hallediliyordu. Zamanla bu görevi berberler devraldı ve uzun süre de durum bu şekilde devam etti.

7. Fare Perez

Dünyanın birçok bölgesinde küçük bir çocuk dişini düşürdüğünde, dişini yastığının altına koyar ve diş perisinin gece bu dişi alarak yerine bir miktar para koyduğuna inanır (ya da inandırılır demek daha doğru olsa gerek) Ancak bu gelenek İspanyol kültüründe daha farklı bir yer bulur. 

Her şey 1894 yılında İspanya kralının küçük oğlunun ilk dişini düşürmesiyle başlar. Kral, Luis Coloma isimli bir rahibe bu olayı masallaştırması için emir verir ve rahip dişini kaybeden küçük bir çocuğun hikayesini anlatan bir masal yazar. Rahip bu masalda “Ratoncito Perez” isimli bir karakter yaratır. Bu karakterin günümüzde halk arasında bilinen ismiyse “Fare Perez”dir. Bu masal o kadar başarılı olur ki, günümüze kadar ulaşır. Hikayenin baş kahramanı Fare Perez olsa da farklı kültürlere göre, hikaye ufak değişiklikler gösterir. 

8. Mayaların dekoratif dişleri

Özellikle kıyamet tahminleriyle günümüzde oldukça tanınan Mayalar, birçok yönden son derece gelişmiş bir medeniyetti. Bundan tam 2500 yıl önce Mayalar’ın diş sağlığı ve dişler üzerine son derece gelişmiş teknikler kullandığı biliniyor. Bunların en ilginçlerinden biriyse Mayalar’ın dişlere farklı şekiller vererek ya da diş yüzeyini aşındırıp üzerine değerli taşlar yerleştirerek uyguladıkları “dekoratif” teknikler. 

Günümüze ulaşan bulgular gösteriyor ki, Mayalar dişe zarar vermenden diş yüzeyinde açtıkları küçük deliklere yerleştirdikleri değerli taşlar ile ileri dişçilik tekniklerini başarıyla uygulamış durumda.

9. Mountain Dew Olayı

Amerika Birleşik Devletleri’nin Mountain Dew bölgesinde yaşayan halk tüm ülkenin dikkatini çekecek düzeyde yüksek diş sağlığı problemleri yaşıyor. Bunun başlıca sebebi olarak da bu bölgede yaşayan insanların düşük gelir seviyeleri nedeniyle son derece sağlıksız bir biçimde beslenmeleri gösteriliyor. Bu nedenle bölgede asitli ve yoğun şekerli yiyecek ve içeceklerin yasaklanması gündeme gelmiş durumda.

10. Doğru diş bakımı

Çoğumuz herhangi bir şey yedikten hemen sonra dişlerimizi fırçalamanın en doğru diş bakım biçimi olduğunu düşünürüz. Ancak gerçek ne yazık ki böyle değil. Çünkü yemek yedikten yaklaşık yarım saat sonra ağzınızdaki bakteri nüfusu en üst düzeye ulaşıyor. Bu nedenle uzmanlar herhangi bir şey yedikten sonra dişlerinizi suyla çalkalamanızı ve yaklaşık yarım saat sonra da fırçalamanızı öneriyor.