Blog yazarlığının püf noktaları nedir?

Blog yazmaya ilk 2009 yıllarında başladım ve hala yeni bir yazar sayılırım. O zamanlar blog’lar bu kadar fazla olmadığı için yazdığınız içerik, emeğinizin karşılığını veriyordu.

Blog yazmaya ilk 2009 yıllarında başladım ve hala yeni bir yazar sayılırım. O zamanlar blog’lar bu kadar fazla olmadığı için yazdığınız içerik, emeğinizin karşılığını veriyordu. Şimdilerde ise bloğunuzun popülerliği açısından sosyal medyayla, diğer bloglarla, forumlarla gerekli link alış verişini yapmış olmanız gerekiyor.  Aksi taktirde Google’ın ve ya diğer okuyucuların bloğunuzu keşfetmesi çok uzun bir zaman alıyor.

Bloğunuzu daha popüler yapmak ve içerik sıkıntısı çekmemek için bir kaç öneride bulunmak gerekirse;

İçeriğinize uygun alan adı seçin;

Bu sizin internetteki yeni yüzünüz! Okuyucularınızın size kolay ulaşabilmesi için bu çok önemli. Akılda kalıcı, yazımı kolay, aynı zamanda içeriğinize uyan bir alan adı seçmelisiniz.

Seçim yapın;

İki tür içerik vardır, “okuyucuya yönelik içerik” birde “arama motorlarına yönelik içerik” bunlardan birini seçin ve bloğunuzu buna göre şekillendirin.

Blog tasarımı;

Bloğunuzda, okuyucunun gözünü yormadan makalelerinizi okuyabileceği bir tema seçin.

 Eklentilerinizi kurun;

WordPress için düşünürsek, sosyal medya eklentilerinden seo ayarlarına kadar bir çok eklenti mevcut. Gerekli olanları kurun.

Genel bir ana fikir belirleyin;

Kategoriler için ve yazılarınız için bir ana fikir belirleyin.

Ana Fikirden uzaklaşmayın;

Ana fikrinizi tam merkezine oturttuğunuz bir daire düşünün ve asıl konudan uzaklaşmadan ilgi çekici yazılar yazın. Burada düşünmeniz gereken, “Bu konuyu araştırmak için gelen okuyucunun ilgisini, başka hangi konular çekebilir?” olmalıdır.

Not defterinizi yanınızdan ayırmayın;

Bu iş için kendinize bir kariyer düşünüyorsanız, konu sıkıntısı çekmemek adına, not defterinizi yanınızdan ayırmayın. Sizler artık birer konu avcılarısınız.

Özgün içerik;

Olmazsa olmazlardan biridir özgün içerik. Google bu konuda çok hassas. Eğer ki özgün içerik konusunda sıkıntı çekiyorsanız, yazınızda size yeni şeyler keşfedin demiyorum. Başka bloğlarda yazılan yazıları okuyup kendi cümlelerinizle yeniden kaleme alabilirsiniz. Yazarın görmediği açıkları doldurup daha zengin bir içerik, sizin bloğunuzu daha ön plana çıkaracaktır.

Yazı yazma alışkanlığı edinin;

Yazı yazma alışkanlığı gerçekten çok önemli ve disiplin gerektiren bir iş. Düzenli olarak yazı yazmaya önem gösterin. Okuyucularınızın devamlılığı açısından bu önemli.

Araştırma yapın;

Makalelerinize başlamadan önce, notlarınıza ilave yapın. Ciddi araştırmalar, içerikler her zaman dikkat çeker.

Keyif alın;

Kimse sevmediği bir işi yapmak istemez. Bu yüzden bu işi kendiniz için eğlenceli bir hale getirin. Her makalenizden sonra kendinizi ödüllendirin.

Yorumlarınıza önem verin;

 Okuyucularınızın fikirleri önemlidir. Mümkün olduğunca yorumlara cevap verin. Olumsuz yorumları bile yayınlamaktan çekinmeyin. Okuyucu sizi eleştiriyor bile olsa, bu onun fikirlerine değer verdiğinizi gösterir.

Okuyucunuzu önemli hissettirin;

Belki ayda bir kere, belki seçmiş olduğunuz konuya göre daha fazla, okuyucularınıza samimi yazılar yazın. Anketler düzenleyin, çekilişler yapın, yarışmalar yapın, hediyeler dağıtın. Yapabiliyorsanız okuyucularınızla tanışın.

Eğer gereken sabrı gösterirseniz ve bunu iyi bir planla birleştirirseniz, bu işte başarılı olamamanız için hiç bir neden yok.  Türkiye’de bloglar fazla olmasına rağmen, şimdilik insanların kendi tümcelerine gereken önem verilmiyor ama bilinçlenmenin çok da uzakta olmadığını düşünüyorum. Blog yazmaya bir an önce karar verin aksi taktirde blog yazarlığı ön plana çıkmaya başladığında her şey için çok geç kalmış olabilirsiniz.

Bu işi planladığınızda sandığınız kadar çok vakit ayırmak gerekmediğinin farkına varacaksınız. Eğer not defterinizi yanınızdan ayırmazsanız ve konu sıkıntısı çekmezseniz, günlük (parçalar haline bölersek) 1,5 saat işinizi görecektir.