Estetik Ameliyat Öncesi ve Sonrası

Estetik Ameliyat Öncesi ve Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar ve Genel Bilgiler...

Ameliyat Öncesi ve Sonrası İçin Genel Bilgiler

1. Yaşa uygun olarak ameliyat öncesi tıbbi testlerin yapılması

2. Uygun açılardan arşivleme için tıbbi fotoğrafların çekilmesi

3. Ameliyat sonrası ortaya çıkacak ameliyat ve ameliyat izleri hakkında bilgi verilmesini içerir.

Ameliyat Öncesi Dikkat Edilecek Noktalar

1. Aspirin ve aspirin benzeri ilaçların en az 10 gün öncesinden kullanılmaması,

2. Antienflamatuar ilaçların (romatizmal ilaçlar) kullanılmaması,

3. VitaminE ve bunu içeren ilaçların kullanılmaması,

4. Soğuk algınlığı için kullanılan antihistaminiklerin kullanılmaması,

5. Ginkgo biloba gibi kan pıhtılaşmasını etkileyen ilaçların kullanılmaması,

6. Herhangi bir hastalık için kullanılan ilaç var ise hekime bilgi verilmesi,

7. Yüz germe ve kaş kaldırma ameliyatlarından 1 ay sonrasına kadar saç boyanmaması, (isteniyorsa ameliyattan önce bu işlem yapılabilir),

8. Ameliyattan bir gün öncesi aşırı tuzlu ve baharatlı gıdaların alınmaması,

9. Yine ameliyattan önceki gün alkol kullanılmaması,

10. Ameliyattan önce ameliyat bölgesine parfüm, deodorant ve benzeri kozmetik ürünlerin temas ettirilmemesi,

11. Benzer şekilde ameliyattan önceki gün makyaj yapılmaması,

12. Yüz ve göz kapaklarına yapılacak müdahalelerde hasta lens kullanıyorsa lens ameliyattan önce çıkarılmalıdır.

13. Sigara kullanımının en az 10 gün önceden bırakılması gerekir. Sigara, dokularda hasara ve erken yaşlanmaya neden olan faktörlerden olan oksijen radikali denilen maddelerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu da ameliyat bölgesinde şişme, ameliyat izlerinin kötüleşmesi ve kan akımının azalmasına neden olur. Kan akımının azalması, yara iyileşmesini olumsuz etkiler. Bir adet sigara içilmesi sonucu kan damarlarında olan daralmanın 50 dakika kadar devam ettiği tespit edilmiştir.

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilecek Noktalar

1. Ameliyattan sonraki ilk gün yatakta istirahat etmekle birlikte aralıklı olarak ev içi ya da hastane odasında ayağa kalkıp yürünmesi faydalı olacaktır. Yataktan ilk kez kalkılırken ayağa kalkmadan önce 45 dakika oturulduktan sonra kalkılması gerekir. Aniden ayağa kalkma durumunda baş dönmesi ve tansiyonda düşme olabilir.

2. Ameliyattan sonra kendinizi iyi hissetseniz bile meme ameliyatı, karın germe ve yağ alma gibi ameliyatlardan sonra vücudu zorlayıcı hareketlerden kaçınılmalıdır.

3. Ameliyattan sonra

a. Doktor tavsiyelerinin mümkünse not alınması,

b. Önerilen ilaçların bulundurulması,

c. Önerildiğinde kullanılmak üzere buz kalıplarının hazırlanması

d. Rahat edilebilmesi için 23 adet geniş yastık bulundurulması uygun olacaktır.

4. Mümkün olduğunca az ziyaretçi kabul edilmesi,

5. Burun ve göz kapağı ameliyatlarından sonra 3 hafta kadar gözlük kullanmada sınırlama olacağından okuma ve TV seyretme gibi zaman geçirme aktivitelerde sınırlama olabilir. Bu nedenle müzik CD ve kasetleri bu konuda yardımcı olacağından ameliyat öncesinde düşünülmesinde faydalı olacaktır.

6. Ameliyattan sonra ilk gün sıvı, meyve suları ve kafeinsiz içeceklerin tüketilmesi faydalı olacaktır.

7. Eğer ameliyat bölgesine buz uygulanması önerilmiş ise bu direkt olarak deri üzerine uygulanmamalıdır, bir bez üzerinden uygulanmalıdır. Buz uzun süreli uygulanmamalı, 15 dakika uygulanıp, 15 dakika ara verilmelidir.

8. Yüz bölgesine ameliyat yapılmış ise ameliyat bölgesinde şişmenin az olması için yarı oturur pozisyonda yatılması, el, kol, bacak gibi bölgelerde yapılmış ise bu kısımların altına yastık konularak yüksekte tutulması faydalı olacaktır.

9. Ameliyattan sonraki günlerde normal uyuma alışkanlığına devam edilmesi iyileşmeyi olumlu etkileyecektir. Bunun için uyku düzenini bozan kafein içeren içecekler alınmamalıdır. Ilık süt içilmesi uyku açısından faydalı olacaktır. Uyku ilacı kullanılması uygun değildir.

10. Ameliyattan sonra eğer dışarıdan görülebilen dikişler mevcut ise önerilen zamana kadar banyo yapılmamalıdır. Ancak görünmeyecek şekilde dikiş kullanılmış ise 56 gün sonra ameliyat bölgesine travma uygulanmaması şartıyla hafif bir duş alınmaya başlanılabilir.

11. Ameliyattan 3 hafta sonrasına kadar vücudu zorlayıcı hareketlerden kaçınılmalıdır.

12. Ameliyat sonrası lenf damarlarının drenajı hafif masajlarla artırılacaktır. Deneyimli terapistler tarafından yapılması gerekir. Masaj rahatlatıcı bir uygulamadır. Masaj ile kişinin kendini iyi hissetmesini sağlayacak bir çeşit hormon olan endorfinlerin kana salgılanmasını artıracak ve adrenalin gibi stres hormonlarının salgılanmasının azalmasına yardımcı olacaktır.

13. Ameliyattan sonra güneşe maruz kalmamak uygun bir davranış olacaktır. Güneşe maruz kalınması sonucu lekeler oluşabilir. Güneşe maruz kalmamak için güneş koruyucu faktörler (tercihen çinko oksid içerenler) kullanılmalıdır.

14. Ameliyattan sonra seyahat etmek uzun süre oturmamak şartıyla yapılabilir.

15. Ameliyat bölgeleri saç boyası ve kimyasal maddelere 6 hafta kadar maruz bırakılmamalıdır. Saçlı deride ameliyat yapılmış ise yine bir süre saç kurutma makinesi de kullanılmaması uygun olacaktır.

16. Ameliyattan sonra vücudu zorlamayan hareketlerden kaçınılmalıdır.

• Yürüme dolaşımı düzenleyeceği için, iyileşmeye yardımcı olacaktır. Bu nedenle ameliyattan sonra en kısa sürede yürümeye başlanması faydalı olacaktır.

• Özellikle silikon ameliyatında iyileşme dönemini geçirdikten sonra yüzme, oldukça faydalı olacaktır.

• Popo kaldırma ameliyatının erken dönemleri dışında bisiklete binmek, yine iyileşmeye yardımcı olacak aktivitelerdendir.

• Aşırı olmamak şartıyla ağırlık kaldırmak özellikle kasların, yağları yakması için faydalı olacaktır. Özellikle liposakşın sonrası ve silikon meme protezi konulduktan sonra 35 kg ağırlığın kaldırılması egzersizleri faydalı olacaktır.

17. Rahatlamak için uygulanan yöntemlerden biri olan yogayı yüz bölgesinden ameliyat geçirmiş olanların, birkaç hafta ertelemeleri uygun olacaktır.

18. Liposakşın ve lifting (germe) yapılan hastaların, 4 hafta kadar jogging yapmaması uygun olacaktır.

19. Meme ameliyatı geçirenlerin yine bir süre step aerobik yapmamaları uygun olacaktır.

20. Tenis, basketbol ve diğer temas gerektiren sporlar da bir süre ertelenmelidir.