Güz aylarında rastladığımız bu komik şekilli şey sebze midir? Kesinlikle hayır! Peki meyve midir? İçinde yaklaşık 200 gr. çekirdeği bulunduğu için, evet! Çünkü, her ne kadar 200 gr. bir standart olmasa da, bilim insanları ‘çekirdeği olan yiyecekler meyvedir’ diyor. Yani meyvelerin tanımında bu özelik kesinlikle var. Balkabağı, eyazdan kırmızıya, birbirinden farklı renklerde ve çeşitli ağırlıklarda olabilir.
Bakın 250 gr. pişmiş balkabağı içinde neler saklı?
Kalori: 49
Protein 2 gram
Karbonhidrat: 12 gram
Lif: 3 gram
Kalsiyum: 37 mg
Demir: 1.4 mg
Magnezyum: 22 mg
Potasyum 564 mg
Selenyum .50 mg
Vitamin C 12 mg
Balkabağı Nasıl Kesilir?
Elektrikli testeresiz kesinlikle olmaz, desek de inanmayın! Çünkü bir şef bıçağı, bir de kısa ve sert bir bıçak işinizi gçrecektir. Zaten amaç kol gücüyle kesmek değil, dilimlerin arasından bıçağı sokarak kendiliğinden ayrılmasını sağlamaktır. Kısa ve sert bıçağa da bu ayırma noktasında ihtiyacınız olacak. Esasında, bir tornavida da iş görebilir.
Balkabağı nasıl pişirilir?
İkiye ayırdıktan sonra en güzeli yarısını fırında pişirmek. Bu yöntemle hem kesme işiniz çok kolaylaşır, hem de inanılmaz bir lezzet elde edersiniz. 200 derecede ısıttığınız fırına vermek üzere, balkabağınızın yarısına 2 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz ve karabiber ekledikten sonra çekirdeklerini çıkarmadan 90 dk. fırında pişirin. Çıkardığınızda çok sıcak olacaktır. O nedenle, bir süre ılınmasını beklemeniz lazım. Yaterince ılındıktan sonra, adeta kayarak kesebildiğiniz göreceksiniz. Sonrası size kalmış; ister çorba yapın, ister püre, ister risotto. Geri kalan yarısını parçalara keserek tatlı yapabilir ve bir kısmını da buzlukta saklayabilirsiniz.
Balkabağı nasıl saklanır?
Kesmeden yaklaşık 2 ay kadar evde muhafaza edebilirsiniz. Güzel şekli ile dekoratif bir havası olsa da, tahta bir yüzeye koymayın, çünkü balkabağına birşey olmasa da yüzeye bırakacağı nem yüzünden çirkin görüntüler ortaya çıkabilir. Aslında, en iyisi, altına bir bez parçası koyarak yerde bekletmektir. Kesilen parçaları buzdolabında 2-3 gün; buzlukta, vakumlu bir ortamda birkaç ay bekletebilirsiniz.
Neyle iyi gider?
tarçın, karanfil, köri, biberiye, sarımsak, zencefil
risotto, kinoa
ceviz
tavuk, hindi, ördek, karides, deniz tarağı
Nesi yapılır?
Çorba
Salata
Tatlı
Tart, muffin