Çocuklarda Beslenme Alışkanlığı ve İştahsızlık

Çocuklarda Beslenme Alışkanlığı ve İştahsızlık

Çocuklarda Beslenme Alışkanlığı Nedir?

Çocuklarda küçük yaşta edinilen beslenme alışkanlığı, anne babanın ve diğer aile bireylerinin birer yansımasıdır. Masa başında yemek yemekten hoşlanmayan çocuklar, televizyon başında ne yediğini, ne kadar yediğini bilmeden beslenmektedirler. Aileler çocuklarının yemek düzenini ayarlaması gerekirken, televizyona ya da başka bir şeye odaklanan çocuklara ayaküstü yemek yedirmeye çalışıyorlar. Bu da çocuğun yanlış bir alışkanlık edinmesine sebebiyet veriyor. İlerleyen yaşlarda düzenli yemek yemektense, hızlı bir şekilde karınlarını doyurmaya eğimli oluyorlar. Abur cuburların verdiği boş enerji ile doyduklarını düşünen çocuklar, ailelerini de bu duruma inandırmaya başlıyorlar.

Çocuklarda İştahsızlık Nasıl Ortaya Çıkar?

İştahsızlık çocuklarda çok görülen bir beslenme rahatsızlığıdır. Dışarıda çok zaman geçiren bir çocuk acıktığını anlamaz. Vücut açlığa alıştıkça da yemek istememeye başlar. Uzmanlar iştahsızlığın bir diğer nedeninin ise psikolojik olacağı görüşünde. Çocuk yemek yememeyi ailesine karşı bir silah gibi kullanır. Yemek yemek için bazı isteklerde bulunabilir. Hatta yemek yemesini başka yiyeceklerle sağlamaları mümkündür. Çocuğun bir yemeği sevmesi ya da sevmemesi, o yemeğin sürekli pişirilmesini ya da hiç pişirilmemesini gerektirmez. Yemek seçen bir çocuk bunu ailesinden de görüyor olabilir. Ailelerin bu konuda daha dikkatli olması gerekmektedir.

Zorla yemek yedirmek, onları diğer arkadaşlarıyla kıyaslamak, yemeğini üstüne döktüğünde ona bağrılması, kendi istekleriniz doğrultusunda ona yemekler yedirmeye çalışmak, sürekli yemek yedirmeye çalışmak çocuğun psikolojisinde büyük etki yaratmaktadır. Çocuk ileriki dönemlerde kendine güvensiz bir birey olabilmektedir. Aynı şekilde sürekli yemek yemesi için zorlamak çocuğun bu durumu kullanması, kıskançlık durumlarında, ilgi çekmek için bunu kullanmasına sebebiyet verebilir.