Çocukla Uzun Yola Gidip Sağ Salim Gelebilmenin Sırları

Çocukla Uzun Yola Gidip Sağ Salim Gelebilmenin Sırları

Uzun yol deyince sizin de mi yol gözünüzde uzuyor? Siz de mi “Neee çocukla yola çıkmak mı? Sen aklını mı oynattın? Evde bile canımız çıkıyor, uzun yol bizim neyimize!” diyenlerdensiniz? Merak etmeyin, yine yalnız değilsiniz. Birçok anne sizin gibi, çocukla yola çıkmaktansa evde kös kös oturmayı tercih ediyor. Ama otur otur nereye kadar? Bu işe bir dur demenin vakti gelmedi mi? Haydi, toplayın valizleri yola çıkıyoruz! Bugün sizler için çocukla uzun yola çıkıp eve sağ salim dönebilmenin püf noktalarını anlattım. Hepinize şimdiden hayırlı yolculuklar dilerim.

- Yola çıkmadan önce seyahatinizi planlayın. Sonra biraz daha planlayın. Sonra daha da planlayın ve en son olarak da seyahatinizin planınıza uymayacağından emin olun! En azından üç beş saatlik rötara hazırlıklı olun.

- Yolculuk planı yaparken çocuğunuzu merkeze koyun. “Bacak kadar bebeye göre plan mı yapılırmış?” demeyin. Unutmayın ki o, iyi zaman geçiremezse sizi de sürüm sürüm süründürür!

- Bu seyahatten beklentinizi sınırlı tutun. Kona, göçe ülke turu falan yapmaya kalkmayın. Çocuk bir durur, iki durur, üçüncü gün turunuzun içine eder haberiniz olsun. Hedefinizi daraltın ve hedefe kilitlenin!

- Arabada direksiyonu kapmaya çalışın. Bu yolculukta en rahat edecek kişinin sürücü olacağını unutmayın. O sadece arabayı sürecekken yan koltuktaki ise hem çocuğu eğleyecek, hem sürücü kaprisi çekecek, hem de sinir harbi verecek.

- Seyahati çocuğunuzun uyku saatine denk getirirseniz o uyurken epey yol alabilirsiniz. Tabi sırf o uyusun diye gece gitmeye de kalkmayın. Yorucu bir günün ardından yapılan bir gece seyahati çok tehlikeli olabilir.

- Yola çocuğu boş mideyle çıkarmayın. Ama midesini çok da doldurmayın. Böylece yolda hafif yiyecekler vererek bir süre çenesini kapalı tutabilirsiniz. Ama boğazına bir şey kaçmasın diye gözünüzü üzerinden de ayırmayın.

- Çocuğunuzu yolculukta kucakta taşımaya kalkmayın! Mutlaka araba koltuğu kullanın aksi halde çocuğunuzun hayatını riske atarsınız. Evet, biz küçükken araba bagajında yolculuk eden bir nesiliz ama şükür ki o devir çoktan bitti.

- Rahat giyinin. Hatta çok rahat giyinin. Gerektiğinde bacağınızı açıp iki koltuk arasından arka koltuğa geçebilecek kadar ya da iki büklüm olup koltuğun altına düşen krakere erişecek kadar esnek olun. Çocuğunuzu da rahat giydirin.

- Çocuğu oyalamak için arabada çizgi film izlettirmek mide bulantısı olarak size geri dönebilir. CD çalarınızı kullanın. Yanınıza çocuğunuzun sevdiği şarkıları, masal kasetlerini, hikâyeleri, ninnileri almayı unutmayın.

- Yolda sık sık mola vermekten çekinmeyin. Biraz temiz hava, hafif egzersiz çocuğunuza da size de iyi gelecektir. Hatta tuvaleti bahane edip çocuğu babasına atıp tek başınıza biraz kafanızı dinleyebilirsiniz de. 

- Acil durumlar için el altında mutlaka küçük çöp torbası, kâğıt havlu, ıslak mendil bulundurun. Kusmuk için bulundurduğunuz torbaların dibinin delik olmadığına özellikle dikkat edin.

- Yol boyunca çocuğunuzun sevdiği oyuncaklar ve oyuncak bir direksiyon da çok işe yarayacaktır. Ancak bunları mutlaka araba koltuğuna bağlayın. Yoksa sürekli akrobatik hareketlerle yere düşen oyuncağa uzanmak zorunda kalırsınız.

- Çocuğunuz bezli değilse umumi tuvalet kâbusuna hazır olun. Çocuğunuza sağa sola sürünmeden tuvaletini yaptırmak veya alaturka tuvaleti kullanmaya ikna etmek gerçekten de deveye hendek atlatmaktan zor olabilir. Siz en iyisi yanınızda portatif bir lazımlık bulundurun.

- Erkek çocuğun tuvaleti için arabaya bir şişe koyarsanız her seferinde durmak zorunda da kalmazsınız. Ama şişe küçük olsun. Yolda bir de 2,5 litrelik şişeyle güreşmek zorunda kalmayın. Ekstra kâbustan kaçınmak için şişenin ağzının sıkıca kapatılabildiğinden de emin olun!

- Çocuğunuzu oyalamak için; geçen arabaların renklerini bilme oyunu, dağın arkasında ne olduğunu hayal etme oyunu, diğer arabaların nereye gittiğini tahmin etme oyunu gibi yolculuk oyunları oynayabilirsiniz.

- Arabada delirip de sağa çekip çocuğu bırakmak isterseniz camı açıp derin bir nefes alın. Sonra da onu ilk kucakladığınız anı düşünün. Ay ne kadar tatlıydı değil mi minnacık? Bu çocuk o çocuk işte! Nasıl kıyar da bırakır insan. :)

- Çocuğunuzu yol boyunca eğlendirmek için kendinizi telef etmeyin. Unutmayın, bu geziye seyyar palyaço olarak katılmıyorsunuz. Onu mutlu etmek için aşırı çaba harcamayın. Bırakın biraz da sıkılsın velet!

Haydi yolunuz açık olsun, hakkınızı helal edin…